Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:21:27

25 грудня - цей день в Україні та в світі

25.12.2022   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 305 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 305 RUSSIAN AGRESSION

25 грудня відзначають католицьке та лютеранське Різдво. Цього дня, 336 року в Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.

У США – День гарбузового пирога.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного святителя Спиридона Тримифунтського, чудотворця.

Різдво за новоюліанським календарем

День Народження Ісуса Христа є одним із головних християнських свят. Цього дня — 25 грудня — Різдво святкують не лише західні, а й ціла низка православних церков світу, які на початку 20-х років 20 століття схвалили новоюліанський календар (до 2800 року він співпадатиме з григоріанським).

Католицьке Різдво за своєю важливістю посідає друге місце після Великодня. Його Святкуванню передує період Адвента. В Україні поширено дату святкування Різдва Христового – 7 січня за юліанським календарем, проте з 2017 року Різдво офіційно відзначають ще й 25 грудня. 18 жовтня 2022 року Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня за новоюліанським календарем. Рішення було ухвалено на засіданні Священного Синоду.

Церковне свято

25 грудня – День пам'яті святителя Спиридона Тримифунтського, чудотворця. Святитель Спиридон Тримифунтський (Саламінський), чудотворець, народився наприкінці 3 століття на Кіпрі. З дитинства Спиридон пас овець, чистим і богоугодним життям наслідував старозавітним праведникам: Давиду - в лагідності, Якову - в сердечній доброті, Аврааму - в любові до богомольців.

У зрілому віці святий Спиридон став батьком. Надзвичайна доброзичливість і душевна чуйність приваблювали до нього багатьох: безхатченки знаходили в його будинку притулок, подорожні — їжу та відпочинок. За невпинну пам'ять про Бога і добрі справи Господь наділив майбутнього святителя благодатними дарами: прозорливістю, зціленням невиліковних хворих і вигнанням бісів.

Після смерті дружини, за царювання Костянтина Великого (324-337) та його сина Констанція (337-361), Спиридона обрали єпископом міста Тримифунта. В його особі паства придбала велелюбного батька. Під час тривалої посухи та голоду на Кіпрі, за молитвою святителя, пішли дощі, і лихо припинилося. Доброта у святого поєднувалася зі справедливою суворістю щодо людей непорядних. За його молитвою було покарано немилосердного хліботорговця, а бідних поселенців позбавлено голоду та злиднів.

Перший у Європі комп'ютер

У Києві 25 грудня 1951 року розпочалася експлуатація першого радянського комп'ютера. Співробітники лабораторії Лебедєва в Інституті математики АН УРСР запустили в експлуатацію Малу електронну лічильну машину.

Відкриття пам'ятника Івану Котляревському

Іван Котляревський (1769 – 1838) – поет, якого ще називають родоначальником літературної української мови, гарячий патріот рідного краю та відомий громадський діяч. Ретельно вивчав народні традиції, звичаї, обряди та перекази. Найвідоміші його твори: "Енеїда", "Наталка Полтавка" та "Москаль-чарівник". Котляревського високо цінував Тарас Шевченко, який написав вірш "На вічну пам'ять Котляревському".

Варто зазначити, що відомий український письменник жодного разу не був у Києві, прожив усе життя в Полтаві.

Пам'ятник встановлений у невеликому парку на Лук'янівці, названому на його честь. Хоча за задумом авторів, монумент мали встановити поруч із Музеєм українського мистецтва на вулиці Грушевського. Але через велику вагу (близько 7 тонн) знадобилося укріплення підземних комунікацій, тому пам'ятник відомому українському письменнику встановили на тому місці, де він і зараз.

Монумент Котляревському є бронзовим бюстом письменника, відлитий разом із постаментом-колоною, прикрашеною тематичними рельєфами за мотивами його творів. Висота – 5,5 метрів, що разом із великою вагою роблять його однією з найбільших пам'яток Києва.

 

Іменини: Олександр, Спиридон.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини