Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 03:14:17

23 грудня - цей день в Україні та в світі

23.12.2022   08:46Агенцiя

ДЕНЬ 303 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 303 RUSSIAN AGRESSION

23 грудня відзначають Міжнародний день сноуборда.

В Україні - День військовослужбовців оперативного контролю усіх рівнів, в Єгипті – День визволення Порт-Саїда, у Литві – свято Блукаса.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Іоасафа, єпископа Білгородського та Міни Золотоустого.

День військовослужбовців оперативного контролю усіх рівнів

23 грудня проводиться День військовослужбовців оперативного контролю усіх рівнів України. Друга назва свята - День штабних спеціальностей та військ спеціального зв'язку.

Саме вони допомагають створити надійний та безперебійний зв'язок у військові та мирні часи. Також телекомунікаційні системи допомагають підтримувати спецзв'язок між посадовцями на всіх рівнях влади.

Всесвітній день сноуборда

День сноуборда відзначають у Європі з 2006 року.

Багато курортів роблять у цей день вхід безкоштовним, а отримати кілька уроків можна навіть сноубордистам-початківцям.

Свято Блукаса

Свято Блукаса — підготовка до Нового року, коли все старе, незакінчене та погане треба залишити в минулому та приготуватися до нового, доброго.

Подібні свята мають багато народів і свої особливості їх святкування. У Литві, за старовинним звичаєм, з настанням найтемнішої пори року по дворах цього дня тягали старий пінь — Блукаса.

Після того, як усі подвір'я в селищі були пройдені, пінь спалювали, а з ним і минулі турботи, і розпочинали підготовку до створення нового світу.

Церковне свято

23 грудня церква вшановує пам'ять Міни Золотоустого – християнського святого, який прийняв мученицьку смерть за віру на початку IV століття.

За переказами, Міна прославився своїми цілительськими здібностями. Він допомагав людям позбутися очних недуг. Тому святий шанується як помічник у боротьбі із захворюваннями очей.

З'явився на світ великомученик у 285 році біля Єгипту. Був воїном у місті Котуані.

Імператор Максиміліан відправив його з Афін до Олександрії з метою придушити християнське повстання. Однак Міна не став цього робити, і сам почав проповідувати віру в Єдиного Бога. Він був чудовим промовцем, завдяки чому звернув до Христа багатьох язичників.

Для суду над Міною був відправлений до Олександрії єпарх Гермоген, який побачив стійкість вірянина під час тортур і сам повірив у Ісуса. Дізнавшись про те, що відбувається, імператор поїхав до Олександрії і особисто катував Міну, який все витримав і не зрікся віри, за що був страчений. Його тіло перевезли до Єгипту, де збудували гробницю, а потім базиліку та притулок для паломників. Пізніше ці будови зруйнували араби.

Іменини: Вікторія, Євген, Іван, Степан, Хома.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.