Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:58:25

10 грудня - цей день в Україні та в світі

10.12.2022   11:00Агенцiя

ДЕНЬ 290 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 290 RUSSIAN AGRESSION

10 грудня – Міжнародний день прав людини, Міжнародний день прав тварин, Всесвітній день футболу та День Альфреда Нобеля.

У США відзначають День штату Міссісіпі, у Таїланді – День Конституції, в Аргентині – День соціального працівника, а в Намібії – Національний день жінок.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Романа Антіохійського (Сирійського), Знамення Пресвятої Богородиці.

День прав людини

10 грудня світова спільнота відзначає День прав людини, офіційно встановлений на Пленарних зборах Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1950 року.

10 грудня обрали на честь ухвалення та проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини.

Цей Документ, ухвалений майже відразу після Другої світової війни, яка знехтувала усіма можливими правами, зокрема й правом на життя мільйонів людей, став першим світовим документом, який сформулював положення про права людини. Декларація містить широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав.

День Альфреда Нобеля – церемонія вручення Нобелівської премії

Одна з ключових подій у суспільному та інтелектуальному житті Швеції та Норвегії — церемонія вручення однієї з найпрестижніших міжнародних нагород — Нобелівської премії, яка триває щорічно 10 грудня. Вона присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи та великий внесок у культуру й розвиток суспільства та користується міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака.

Її засновником був Альфред Нобель - відомий шведський хімік, інженер та винахідник, на рахунку якого 355 винаходів (найвідоміший - динаміт). За своє життя Нобель накопичив значні статки, основну частину яких він заповів на заснування міжнародної премії. До речі, останній варіант свого знаменитого заповіту Нобель підписав майже за рік до смерті — 27 листопада 1895 року.

Міжнародний день прав тварин

10 грудня у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний День акцій за ухвалення Декларації прав тварин або Міжнародний день прав тварин, який був заснований у 1998 році – у 50-ту річницю підписання Декларації прав людини. Він святкується в один день із Днем прав людини тому, що організації, які його заснували, хотіли наголосити, що всі живі істоти на планеті мають право на життя та захист від страждань.

Всесвітній день футболу

Щороку 10 грудня у світі неформально, але традиційно відзначається Всесвітній день футболу. Таким чином, міжнародна спільнота віддає данину цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

 

Іменини: Всеволод, Роман, Яків, Микола, Андрій, Василь, Борис, Федір, Олексій, Сергій, Іван, Дмитро, Володимир.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини