Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:39:37

31 жовтня - цей день в Україні і світі

31.10.2022   09:47Агенцiя

ДЕНЬ 250 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 250 RUSSIAN AGRESSION

31 жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря, Всесвітній день міст, Міжнародний день економії, День чарівництва та Хелловін.

Православна церква вшановує пам'ять святого Луки.

Лютерани святкують День реформації.

Міжнародний день економії

Історія розвитку Всесвітнього дня заощаджень розпочалася в Мілані, коли у жовтні 1924 року представники ощадних кас із 29 країн світу зібралися на перший міжнародний спеціалізований конгрес. 31 жовтня 1924 р. проходив останній день конгресу, на якому італійський професор Равізза запропонував "на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн" щорічно відзначати цей день, як Міжнародний день заощаджень.

Завершено спорудження національного меморіалу США на горі Рашмор

Національний меморіал гора Рашмор – одна із "візитних карток" США, гордість американців.

Його спорудження розпочалася 10 серпня 1927 року. На горі висічено барельєфи чотирьох президентів – Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Авраама Лінкольна та Теодора Рузвельта, які уособлюють відповідно народження, філософію, об'єднання та експансію нації.

Кожен барельєф має висоту понад 18 метрів, і їх видно з відстані 100 кілометрів. Скульптор Гутзон Борглум, мав намір ще вибити на скелі текст Декларації Незалежності США, але йому не вистачило б життя на завершення такого грандіозного проєкту.

Для створення монумента Борглум вибрав гору Рашмор у Південній Дакоті, оскільки вона мала досить рівну стіну, повернену на південний захід і тому освітлювалася сонцем майже увесь день.

Голова Вашингтона була створена першою в 1930 році, Джефферсон з'явився в 1936, Лінкольн - в 1937, Рузвельт - у 1941 році.

Церковне свято

У цей день православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла. За переказами, він серед сімдесяти учнів Ісуса Христа був посланий на першу проповідь про Царство Небесне ще за земного життя Спасителя. Згодом Лука супроводжував у подорожах святого Павла. Апостол прийняв мученицьку смерть у місті Фіви.

Лука вшановується як автор одного з чотирьох Євангелій і Діяння святих апостолів. Також він вважається першим в історії іконописцем. За легендою, він написав першу ікону Пресвятої Богородиці.

День реформації

День Реформації – свято, яке відзначається на честь заснування Євангелічної Церкви.

В основі Реформації лежало прагнення прогресивної частини церкви повернутися до чистоти Слова Божого від наносного людського, набутого церквою в Середньовіччі.

Як говорить історія, цього дня в 1517 році німецький реформатор Мартін Лютер прибив до дверей парафіяльної церкви міста Віттенберг свої відомі "95 тез", започаткувавши тим самим початок широкої дискусії про дієвість індульгенцій, що своєю чергою стало початком Реформації у західному християнстві.

Іменини: Андрій, Гаврило, Давид, Єлизавета, Іван, Йосип, Лука, Микола, Семен, Сергій, Юліан.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.