Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:08:38

14 жовтня: Цей день в Україні та в світі

14.10.2022   11:40Агенцiя

ДЕНЬ 233 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 233 RUSSIAN AGRESSION

14 жовтня відзначають День захисників і захисниць України, День українського козацтва, День створення Української повстанської армії.

У світі – День стандартизації, Міжнародний день ветеринарної медсестри та День екологічної освіти.

День українського козацтва
Приурочений до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, оскільки вона вважається захисницею та покровителькою козаків.

День захисників та захисниць України
Відзначається з 2014 року. Дату обрали тому, що запорізькі козаки зазвичай цього дня святкували Покров Пресвятої Богородиці та обирали нових старшин.
Одночасно із підписанням Указу про запровадження нового свята Президент України скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого.
14 липня 2021 року Верховна Рада України більшістю голосів народних депутатів ухвалила рішення про перейменування колишньої назви свята "День захисника України" у "День захисників і захисниць України".
Сьогодні жінок-військовослужбовців в українській армії налічується понад 22%. Таким чином, перейменування сприяло гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей.

День створення УПА
Українська повстанська армія – озброєне крило ОУН (Організації українських націоналістів). Воно діяло на території України у період 1942-1953 років. Бійці УПА боролися одразу проти двох режимів: сталінського та гітлерівського. А головною метою ОУН УПА була незалежність України.

Всесвітній день стандартів
Міжнародне свято, покликане звернути увагу людей на важливість дій, пов'язаних із створенням єдиних стандартів, та відзначити внесок десятків тисяч фахівців, які присвячують своє життя та професійну майстерність відповідальній та необхідній роботі.
У 1946 році в Лондоні відкрилася конференція національних організацій зі стандартизації. 25 країн ухвалили рішення про створення Міжнародної організації зі стандартизації (ISO). А у 1970 році президент ISO Фарук Сунтер запропонував 14 жовтня відзначати Всесвітній день стандартів.

Покров Пресвятої Богородиці
Одна з найважливіших подій у православ'ї. Свято пов'язане з давньою та красивою легендою про те, як Богоматір уберегла місто від ворожої атаки, накривши населення своїм покровом.

Іменини: Олександр, Олексій, Віра, Георгій, Григорій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Федір.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.