Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:14:21

13 жовтня - цей день в Україні і світі

13.10.2022   11:18Агенцiя

ДЕНЬ 232 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 232 RUSSIAN AGRESSION

13 жовтня відзначають Всесвітній день зору, Міжнародний день зменшення небезпеки лих, Всесвітній день зомбі, Міжнародний день костюма, Всесвітній день без бюстгалтера.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Всесвітній день зору

Всесвітній день зору відзначається у другій четвер жовтня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Ця дата позначена у календарі для привернення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору та реабілітації людей із порушенням зору. У Всесвітньому дні зору беруть участь різні організації, пов'язані з цією проблемою.

Сліпота – це нездатність бачити. Головні причини хронічної сліпоти це катаракта, глаукома, вікова дегенерація жовтої плями, помутніння рогівки, трахома та захворювання очей у дітей (наприклад, викликані дефіцитом вітаміну А). У світі все ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, викликана неконтрольованим діабетом.

За даними ВООЗ, близько 2,2 мільярда людей у всьому світі сліпі або живуть із порушеннями зору. Хвороби очей вражають понад 19 млн дітей. До того ж 82% всіх людей із порушеннями зору – це люди віком 50 років і старші. А оскільки останніми роками кількість людей похилого віку збільшується в багатьох країнах, то й більше людей буде схильне до ризику вікових порушень зору. Тим не менш, більшість випадків сліпоти можна було б уникнути у разі своєчасного лікування.

Міжнародний день зниження ризику лих

Міжнародний день зниження ризику лих щорічно відзначається 13 жовтня. Цього дня ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями щодо зниження небезпеки лих.

Уперше він був відзначений згідно з резолюцією Генасамблеї ООН від 22 грудня 1989 року, як Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих, у рамках Міжнародного десятиліття зменшення небезпеки стихійних лих (1990-199).

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення продовжувати щорічно відзначати цю дату як Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих у другу середу жовтня як один із інструментів, котрі сприяють формуванню глобальної культури зменшення небезпеки стихійних лих, включно із запобіганням стихійним лихам, готовності до них.


Іменини: Олександр, Олександра, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Поліна, Семен.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини