Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 12:08:33

29 вересня - цей день в Україні і світі

29.09.2022   10:47Агенцiя

ДЕНЬ 218 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 218 RUSSIAN AGRESSION

29 вересня відзначають Всесвітній день здоров'я сітківки ока, Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати та харчові відходи, Всесвітній день серця, День отоларинголога та Всесвітній день моря.

В Україні – День пам'яті трагедії Бабиного Яру.

Православна церква вшановує пам'ять великомучениці Євфимії Халкедонської, мучениці Людмили, княгині Чеської, пам'ять преподобного Дорофія, пустельника Єгипетського.

Католицька церква – День святого Михаїла.

День пам'яті жертв Бабиного Яру

Ця трагедія стала одним із найбільш страшних символів Голокосту. Упродовж двох днів 29-30 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві провели перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення.

З 29 вересня до 11 жовтня нацисти вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок і дітей. Лише у перші два дні розстрілів вбили майже 34 тисячі людей. 1, 2, 8 та 11 жовтня – ще близько 17 тисяч.

Масові вбивства проводили в Бабиному Яру — балці на північному заході Києва завдовжки два з половиною кілометри, яка місцями досягала 50-метрової глибини.

За роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, вбили від 100 до 150 тисяч осіб — євреїв, циган, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали "зайвими".

Всесвітній день серця

Відзначають із 2000 року, за ініціативою Всесвітньої федерації серця, за підтримки ВООЗ, а також ЮНЕСКО. До 2011 року дата святкування Всесвітнього дня серця припадала на останню неділю вересня, проте потім дата свята була остаточно закріплена за 29 вересня.

Всесвітній день серця – це насамперед підвищення поінформованості населення планети про небезпеку, яку несуть серцево-судинні захворювання. Саме вони є основною причиною смертності (17 млн осіб щорічно).

 

Церковні свята

У цей день вшановують пам'ять святої Євфимії Всехвальної, яка жила в 3 – на початку 4 століть у Халкедоні і походила з заможної християнської родини. За часів гонінь на християн правитель міста наказав зібрати усіх мешканців на свято на честь бога Марса. Місцева християнська громада тим часом здійснювала богослужіння, за що її членів заарештували. Усіх християн відправили на суд до імператора, а молоду Євфимію правитель залишив у місті та спробував спокусити.

Коли дівчина відкинула пропозиції правителя, її піддали катуванням. Однак вона залишилася неушкодженою. Тоді Євфимію кинули до диких звірів. Усі вони почали ласкатися до неї, і лише одна ведмедиця завдала їй рани. Аж раптом почувся голос із неба, що закликав мученицю до себе. Євфимія одразу померла, і в цей момент у місті стався землетрус, що зруйнував усі язичницькі храми.

День святого Михайла

Свято святого Михайла, що відзначається за католицькою традицією 29 вересня, у середні віки вважалося обов'язковим, але із 18 століття, поступово втратило своє урочисте значення. Вшанування Архангела Михайла з давніх-давен було пов'язано з вірою в торжество добра над злом.

Святого Михаїла шанують як свого небесного заступника хворі, вмираючі, а також медики та водії "швидкої допомоги". Він також є покровителем моряків, військових, поліцейських і лицарів Церкви.

В Ірландії в середні віки авторитет архангела Михайла не поступався авторитету Богоматері: звернення до Михайла регулярно поєднувалося зі зверненням до діви Марії, причому могло стояти навіть на першому місці.

Ця роль святого Михайла як посередника між Богом і людиною відображена в деяких зображеннях Страшного суду, де архангел Михайло на терезах правосуддя зважує душі померлих.

Іменини: Олексій, Віктор, Григорій, Йосип, Людмила, Сергій

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.