Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 00:20:29

18 серпня - цей день в Україні і світі

18.08.2022   08:26Агенцiя

ДЕНЬ 176 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 176 RUSSIAN AGRESSION

18 серпня – Міжнародний день вина "Піно-нуар", День інтуїтивної прозорливості, День відкриття гелію, День "Ніколи не здавайся". У Таїланді – День науки, в Казахстані та Азербайджані – День прикордонника, у Болгарії – День Святого Івана Рильського, в Австралії – День ветеранів В'єтнаму, в Індії – День посту та духовних практик "Павітропана Екадаші".

 

Церковне свято

Православна церква 18 серпня вшановує пам'ять преподобного Євсигнія Антіохійського.

Святий прожив довге життя. Був римським воїном, співрозмовником святого Василиска і бачив зображений на небі хрест із зірок. Прослуживши 60 років і залишивши військову справу, він подався до рідної Антіохії. Там жив праведно, дотримуючись посту, читав молитви і відвідував храм. Потім до влади прийшов Юліан Відступник, який хотів повернути язичництво, і Євсигнія заарештували. На суді він без страху висловив у вічі цареві все, що думає з приводу його відступництва від Христа. За зухвалі промови Юліан наказав обезголовити старця, якому на той час минуло 110 років.

У народі день називали Житник. Підходили до завершення літні жнива. Славили ячмінь, котрий вважався зерном життя. Якщо віяв західний вітер, то озимі не сіяли, інакше виростуть "худими".

18 серпня у полі шукали стебло із 12 колосками. Знахідка обіцяла великий успіх і чудовий врожай. Стебло зберігали вдома до наступного літа. У цей день заведено пекти ячмінний хліб і пити хлібний квас. У будинку розвішують зв'язки цибулі для захисту від злих сил.

Іменини: Євдокія, Юхим, Дар'я, Іван, Христина, Вікентій, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.