Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:10:27

14 серпня - цей день в Україні і світі

14.08.2022   14:58Агенцiя

У неділю 14 серпня в Україні своє професійне свято відзначають будівельники та працівники ветеринарної медицини.

Крім того, сьогодні відзначають босоногий день або Хадас-но кіненбі в Японії, День інженера в Домініканській Республіці, День інженера енергетика в Польщі, День батька в Бразилії і Самоа, День вірності у Морокко та інші свята.

Також в цей день святкують народне свято відоме під назвами Медовий Спас, Маковія, мокрий Маккавей.

День будівельника

Традиція відзначати своє професійне свято у будівельників, за даними проекту DilovaMova.com, зародилася ще з 1956-го року. З розвитком нових технологій, робота будівельників стає все більш ефективніше, проте це все одно залишається одним з найбільш трудомістких занять. Всі знають, що хороші будівельники завжди високо цінувалися. Будь який керуючий фахівець скаже, що високий професіоналізм будівельника - це запорука високої якості вироблених ним робіт.
День будівельника у багатьох державах, що стали незалежними, відзначається у другу неділю серпня.

День працівника ветеринарної медицини

Професійне свято День працівників ветеринарної медицини в Україні відзначається у другу неділю серпня. Встановлено Указом Президента України за ініціативою Міністерства аграрної політики в 2001 році. Святкується фахівцями ветеринарами традиційно.
Термін «ветеринар» походить від латиноамериканського слова і означає людину, яка робить тварину знову «працюючую».
Найпопулярніша тварина, яка з’являється на їх ветеринарному столі, наші найближчі чотириногі друзі - собаки.
За статистикою, майже 80% практикуючих ветеринарів складають жінки.

Християни відзначають церковне свято 14 серпня на честь семи старозавітних мучеників Маккавеїв. Також в цей день відзначають Маковій (Медовий Спас) і Воздвиження Животворящого Хреста Господнього. 14 серпня у православних починається довгий, але не дуже суворий Успенський піст.

14 серпня вважається святом бджолярів. У цей день на пасіці можна зібрати відмінний урожай меду. Мед освячують у церкві, поминають ним померлих рідних і пригощають дітей.  

Також в цей день готують страви з маком. Макові квіти і головки кладуть в коляску дитині для захисту, або під подушку для міцного сну.

Що не можна робити 14 серпня

    У цей день починається Успенський піст. Не можна їсти м'ясо, яйця і молочну їжу, влаштовувати гучні гуляння.
    Не можна забиратися в будинку сьогодні.
    Строго заборонено сваритися, лаятися матом, ображати близьких.
    Не можна бажати зла іншим людям, заздрити і мстити. Якщо у людини будуть погані помисли, то він сам від них постраждає.

Прикмети погоди 14 серпня

    Якщо малина вже дозріла, то можна сіяти озимі культури.
    Якщо все троянди відцвіли, то осінь буде ранньою і холодною.
    Дощовий день сьогодні - до дощового вересня.
    Вітряна погода 14 серпня - до сніжної і морозної зими.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.