Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:00:46

10 серпня - цей день в Україні і світі

10.08.2022   08:52Агенцiя

10 серпня у світі відзначають день лева, день біодизелю. У Латвії - день вогню, Національний день в Еквадорі та день ветеранів в Індонеції, також сьогодні відзначають День гаражних розпородажів, а в Італії вшановують Святого Лаврентія з Уеска.

10 серпня проводиться День вогню в Латвії. Labrenca diena. Лабренсіса в латиській традиції називають пожежником. Ці серпневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Лабренціс (Labrencis) увійшов у латиську народну традицію як покровитель вогню, цей день (10 серпня) за своєю давньою назвою називається Днем вогню, Лабренце – пожежним, а перша декада серпня – часом вогню. Забороняється тим часом палити вогонь, особливо на болоті.

10 серпня проводиться Міжнародний день біодизелю. 10 серпня 1893 року в Аугсбурзі, Німеччина, Рудольф Дізель продемонстрував першу модель свого двигуна, що працює на арахісовій олії. Ось тому 10 серпня оголошено офіційною датою Міжнародного дня біодизеля. Біодизель має найвищий енергетичний баланс серед усіх видів палива. Біодизель є одним з найбільш екологічно чистих видів палива не тільки через те, з чого він виготовлений, але й тому, що в порівнянні з будь-яким іншим паливом він має найвищий енергетичний баланс.

10 серпня проводиться Всесвітній день лева, присвячений збереженню левів та поширенню цікавих фактів про левів. Він був ініційований Дереком та Беверлі Жубер у 2013 році.

Сьогодні християни святкують церковне свято 10 серпня - день семи апостолів, обраних з 70 учнів Ісуса Христа. У цей день наші предки прославляли учнів Христа, а також ковалів. Ковалям дарували подарунки і говорили їм слова подяки. До цієї професії ставилися з великою повагою.

З цього дня селяни починали копати картоплю. У лісі збирали гриби і ягоди. Перший зібраний стакан ягід треба комусь віддати, щоб було щастя.

Прикмети погоди 10 серпня


Якщо груші вже встигли, то осінь буде ранньою.
Вранці туман по воді стелиться - до гарної погоди.
Багато роси вранці - день буде сонячним.
Хмари високо пливуть - до сухої і ясної погоди.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини