Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:53:19

9 серпня - цей день в Україні і світі

09.08.2022   09:18Агенцiя

9 серпня у світі відзначають Міжнародний день корінних народів світу. Також в цей день відзначають День республіки Сінгапур, у Японії - День пам'яті трагедії Нагасакі в Японії, у Канаді - Національний день миротворців.

Християни відзначають церковне свято 9 серпня на честь християнського мученика Пантелеймона. Його шанують як захисника лікарів і воїнів. Святому Пателеймону можна прочитати молитву за воїнів для благополуччя і захисту військових.

Міжнародний день корінних народів світу

У багатьох країнах більше 50% корінних народів вже живуть у містах. Свято Міжнародний день корінних народів світу відзначається в першій декаді серпня. Виникло за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН в 1994 році. Присвячене питанням збереження корінних народів на планеті, захисту їх прав, богатству культури і надбанню.
За оцінками ООН, корінні народи зараз складають близько 370 мільйонів осіб, що проживають в більш ніж 70 країнах.
У світі налічується не менше 5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони представляють більше 4000 різних мов з 6700 відомих, які, як вважається, існують сьогодні. Більшість мов корінних народів перебувають під загрозою зникнення.

День 9 серпня часто був дощовим і грозовим. У цей день наші предки не працювали в полі, побоюючись удару блискавки. Вважалося, що у того, хто буде працювати сьогодні, гроза спалить хліб. Знахарі в цей день збирали цілющі трави і засушували на зиму.

На початку серпня на городах дозріває капуста, а 9 серпня вона вважається особливо смачною і корисною. Наші предки в цей день обов'язково готували страви з капустою, наприклад, пиріжки і борщ. На столі в цю дату стояла квашена капуста. Жменю капусти потрібно з'їсти для міцного здоров'я, а дитині - для легкого навчання.

 

Що не можна робити 9 серпня

  1. Невдалий день для полювання і риболовлі.
  2. У цей день м'ясо погано перетравлюється, тому їсти його не рекомендується.

Прикмети погоди 9 серпня

  • Якщо у капусти нижні листки великі і широкі, то осінь буде холодною, а якщо вони маленькі, то восени буде тепло.
  • Горобці купаються в калюжах і водоймах - до дощової погоди.
  • Якщо мурахи побудували високі мурашники, то зима буде ранньою і морозною.
  • Багато ягід на горобині - до дощової осені.
  • Коники високо стрибають-до сухої і ясної погоди.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини