Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:12:08

2 серпня - цей день в Україні і світі

02.08.2022   10:05Агенцiя

ДЕНЬ 160 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 160 RUSSIAN AGRESSION 2 серпня Міжнародний день Голокосту ромів, в Україні – День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Іллі.

Міжнародний день Голокосту ромів

Міжнародний день Голокосту ромів – пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, схваленої 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції "Геноцид - Пам'ять - Надія", що відбулася в Освенцимі 21 - 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно - 2 серпня.

У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинули від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

День пам'яті загиблих воїнів-десантників

2 серпня у Збройних силах України відзначається День пам'яті загиблих військовослужбовців десантно-штурмових військ Збройних сил України, також відомий як День пам'яті загиблих воїнів-десантників.

Спочатку професійне свято українських десантників називалося Днем аеромобільних військ, а у 2012 році, після перетворення аеромобільних військ у високомобільні десантні, свято перейменували на День високомобільних десантних військ ЗС України.

21 листопада 2017 року високомобільні десантні війська ЗС України були перетворені на десантно-штурмові війська (ДШВ ЗС України). Основним завданням десантно-штурмових військ стало виконання бойових завдань у тактичному та оперативному тилу противника, які неможливо виконати іншими силами та засобами. Вони цілеспрямовано готуються для активних бойових дій у тилу противника, а також участі в оборонних, контрнаступальнних, спеціальних, антитерористичних та миротворчих операціях.

Тоді ж Міністерство оборони України ухвалило, що День десантно-штурмових військ відзначатиметься у річницю їх формування. Таку дату, до речі, обрали тому, що цього дня православна церква вшановує архангела Михаїла — святого покровителя десантників.

Проте 2 серпня до цього часу вже було міцно вписано в історію десантно-штурмових військ України, тому командування збройних сил країни ухвалило рішення у цей день вшановувати пам'ять усіх українських десантників, які віддали своє життя, захищаючи батьківщину.

 

Іменини: Олександр, Опанас, Георгій, Іван, Ілля, Костянтин, Сава, Тихін.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини