Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:13:23

1 серпня - цей день в Україні і світі

01.08.2022   09:48Агенцiя

ДЕНЬ 159 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 159 RUSSIAN AGRESSION 1 серпня у світі відзначають День боротьби з раком легені.

В Україні – День інкасатора, у Канаді – День Конфедерації, У Канаді – Громадянське свято.

З 1 до 7 серпня, з ініціативи ООН проходить Тиждень грудного вигодовування.

Православна церква вшановує пам'ять святої Мокрини – сестри святителя Василя Великого.

День інкасатора

1 серпня в Україні відзначають професійне свято інкасатори. Цей день було засновано на честь відкриття підрозділу інкасації ще за часів Держбанку СРСР – це сталося 1939 року. Відтоді, з появою такої структури, виникла і професія інкасатора – одна з найнебезпечніших та найвідповідальніших.

Необхідність транспортного перевезення фінансових цінностей з'явилася ще в давні часи, коли в Київській Русі почала розвиватися торгівля. Тоді люди, відповідальні за охорону торговельних караванів, обиралися зі складу князівських дружин. Пізніше з розвитком банківських структур, з'явилася більш вузька спеціалізація, яка згодом стала іменуватися інкасацією. До речі, "інкасація" - це з італійського incassare, що означає "вкладати в ящик".

Згідно зі статистикою, саме інкасатори є найбільш привабливими для злочинців. Останнім часом помітно почастішали випадки нападу на співробітників інкасаторської служби. Незважаючи на це, кількість охочих працювати у цій сфері не зменшується. Це пов'язано з тим, що професія добре оплачується і високо цінується роботодавцями.

День боротьби з раком легень

Щорічно 1 серпня відзначається Всесвітній день боротьби з раком легень. Мета цього Дня – підвищення рівня обізнаності населення про це захворювання, про його вплив на здоров'я людини та суспільства, фактори ризику, способи його виявлення, профілактики та лікування.

Рак легень – збірне поняття, що поєднує різні за походженням, гістологічною структурою, клінічним перебігом та результатами лікування злоякісні епітеліальні пухлини. Виділяють дві основні групи - недрібноклітинний рак легені (НДРЛ) і дрібноклітинний рак легені (ДРЛ).

Рак легень є одним з найпоширеніших видів злоякісних новоутворень (насамперед, серед чоловіків) і найбільш поширеною причиною смерті від онкологічної патології. Щороку він забирає більше життів, ніж рак молочної залози, рак товстої кишки та рак передміхурової залози разом узяті.

Рак легень є не лише серйозною медичною, а й соціальною проблемою. Тому до цього міжнародного Дня приурочено проведення багатьох освітніх медичних заходів, на яких провідні онкологи діляться новими напрацюваннями в питаннях лікування та профілактики онкозахворювань.

 

Іменини: Степан, Серафим, Роман, Дмитро, Григорій, Євгенія.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.