Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:45:53

2 липня - цей день в Україні і світі

02.07.2022   12:02Агенцiя

2 липня відзначають Всесвітній день НЛО, Міжнародний день кооперативів, Міжнародний день спортивного журналіста і Міжнародний день Дніпра.

Православна церква вшановує пам'ять святого Зосими та апостола Юди Фадея.

 

Міжнародний день Дніпра

Щороку в першу суботу липня, від 2003 року, відзначається Міжнародний день Дніпра — екологічне свято, присвячене одній з найкрасивіших рівнинних річок, що посідає четверте місце в Європі за довжиною та площею басейну після Волги, Дунаю та Уралу.

У природному стані довжина Дніпра складала 2285 км. Зараз, коли на ньому збудовано каскад водосховищ, а фарватер річки у багатьох місцях випрямлений, довжина скоротилася до 2201 км. Загальна площа басейну Дніпра – 504 тис. кв. км.

Більшість шляху Дніпро протікає через нашу територію — довжина його русла в межах України становить 1121 кілометр, площа басейну — 291,4 тис. кв. км. На українській ділянці Дніпра розташовано 26 міст, зокрема Київ.

Міжнародний день спортивного журналіста

Міжнародний день спортивного журналіста відзначається за ініціативи Міжнародної асоціації спортивної преси у багатьох країнах світу з 1995 року.

Саме цього дня 1924 року в Парижі було утворено Міжнародну асоціацію спортивної преси, яка сьогодні об'єднує майже півтори сотні національних спілок журналістів із 130 держав світу.

Міжнародний день кооперативів

Що першої суботи липня відзначається Міжнародний день кооперативів, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 16 грудня 1992 року.

День святкування був обраний так, щоб він збігся з Міжнародним днем кооперативів Міжнародного кооперативного альянсу, який відзначається з 1923 року. А сам Міжнародний кооперативний альянс — об'єднання організацій, що налічують 760 мільйонів членів кооперативів у 100 країнах.

Всесвітній день НЛО

У світі 2 липня відзначають як День НЛО чи День уфолога. Це свято присвячене тим, хто вивчає явища, які не мають логічного пояснення та об'єкти, яким приписують позаземне походження. Термін "уфологія" походить від абревіатури UFO (Unidentified Flying Object), аналогічний НЛО - "невідомий літаючий об'єкт".

Вибір дати пов'язаний із тим, що, ймовірно, наприкінці червня або на початку липня 1947 року в пустелі поруч із містечком Розвелл американського штату Нью-Мексико впав дивний об'єкт. Багато хто впевнений, що там розбилася "літаюча тарілка" з інопланетянами.

Оскільки спецслужби США засекретили всі матеріали цієї справи, зараз важко підтвердити чи спростувати гіпотезу. Однак подія набула широкого суспільного резонансу, саме з "розвелльського інциденту" почалася 

Іменини: Іван, Марія, Тадей.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини