Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:19:43

3 червня - цей день в Україні і світі

03.06.2022   09:15Агенцiя

3 червня у світі відзначають День велосипеда. У Чорногорії – День незалежності, в США – День пам'яті конфедератів, а в Австралії – День Мабо.

У православній церкві святкування на честь Володимирської ікони Божої Матері та День рівноапостольного царя Костянтина і матері його цариці Олени.

У Лейпцигу фестиваль готичної музики та культури, у Дюссельдорфі – фестиваль "Jazz Rally", у Болгарії – фестиваль Рози.

Сьогодні святкують День народження парашута: 3 червня 1785 року Франсуа Бланшар продемонстрував сконструйований ним пристрій. У 1892 році, в цей день був заснований футбольний клуб "Ліверпуль", а в 1965 році астронавт Едвард Вайт став першим американцем і другою у світі людиною, що вийшла у відкритий космос.

Окрім цього, цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день велосипеда

Започаткував свято соціолог Лешек Сибільський разом зі своїми студентами. Вони провели медіазахід, під час якої намагалися звернути увагу на велосипед не лише як на засіб покращення фізичного та психічного здоров'я, а й сформувати у суспільстві культуру руху на велосипеді та підвищення безпеки на дорозі.

Співавторами документа виступили 56 країн світу. Своєю резолюцією ООН закликала держави надавати велосипеду належне місце у стратегіях розвитку регіонів. Зокрема, реалізувати політику та заходи з охорони та безпеки як пішоходів, так і велосипедистів.

Найбільшим попитом велосипеди користуються в Нідерландах (вони мають 90% населення). За ними слідує Данія (більше 80% людей). На третьому місці – Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення.

Церковне свято

3 червня - День Володимирської ікони Божої Матері, День рівноапостольного царя Костянтина та його матері цариці Олени.

Свята цариця Олена, мати імператора Костянтина, була християнкою, і свого сина - майбутнього правителя Римської імперії Костянтина виховувала у повазі до християнської релігії.

Ставши правителем Західної частини Римської імперії, Костянтин видав 313 року Міланський едикт про віротерпимість, а 323 року, коли зійшов на престол як єдиний імператор усієї Римської імперії, поширив дію Міланського едикту і на всю східну частину імперії. Після трьохсот років гонінь християни вперше отримали можливість відкрито сповідати свою віру.

У 330 році Костянтин переніс свою столицю з Риму на схід, до Візантії, яка була перейменована на Константинополь.

Іменини: Федір, Кирило, Костянтин, Михайло, Олена, Ярослав.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини