Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:02:43

26 травня - цей день в Україні та в світі

26.05.2022   08:04Агенцiя

26 травня – Всесвітній день лінді-хопу. У Грузії відзначають День незалежності, День матері в Польщі і День батька в Німеччині.

У Монако черговий етап відомих автомобільних перегонів "Формули-1". Він проходить щорічно в травні, упродовж чотирьох днів, на міській трасі Монте-Карло у князівстві Монако. Перше ралі Монте-Карло відбулось у 1911 році.

День лінді-хопу

Лінді-хоп - афроамериканський парний танець, що з'явився в Нью-Йорку на початку XX століття, різновид свінгу. Його назвали на честь знаменитого перельоту Чарльза Ліндберга через Атлантичний океан.

Лінді-хоп розвивався паралельно зі свінговою музикою і належить до класу свінгових танців. Увібрав у себе риси чарльстону, степу, джазу та інших танців, що існували одночасно з ним.

У 80-х роках XX століття лінді-хоп був відроджений американськими, шведськими та британськими танцюристами. Нині школи лінді-хопу існують в Україні та в багатьох інших країнах світу.

Вознесіння Господнє у західних християн

Вознесіння, яке завершує спасіння Христа після смерті і відродження, — це свято на згадку про вознесіння Ісуса Христа на небеса, яке відбулося, за переказами, на Елеонській горі поблизу Віфанії. Відзначають на сороковий день після Великодня.

Перше документальне свідчення про це свято, що відноситься до 5 століття, вказує на те, що звичай святкування Вознесіння утвердився задовго до цього часу. Іконографічне відображення цієї події, описаної в Діях апостолів, можна виявити на диптихах і фресках 5 століття.

У Римській літургії Вознесіння належить до великих свят і відзначається всенічним богослужінням. Із цим святом пов'язано кілька особливих обрядів, що включають благословення бобів і винограду під час меси, гасіння пасхальної свічки, урочисті процесії.

День великомучениці Гликерії

У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті мучениці Гликерії діви.

Гликерія жила у II столітті у Троянополі за часів гонінь на християн при імператорі Антоніні. Рано залишилася сиротою. Знайшла втіху у християнському храмі, куди ходила щодня. У день свята божества Зевса вона намалювала на лобі хрест і увійшла до язичницького храму. Коли Бог почув молитву Гликерії, він послав блискавку в статую ідола, і той розлетівся на дрібні камінці.

Місцевий правитель Савин наказав побити дівчину камінням і замкнути у в'язниці. В ув'язненні до Гликерії приходили янголи, зцілювали її рани і приносили їжу та воду. Коли Савін вирушив до Іраклії, він узяв мученицю із собою. Там Гликерію піддали новим мукам: кинули в піч, здерли з голови шкіру, роздягли і закрили у в'язниці. Але янголи знову її зцілили. Вранці на Гликерію нацькували левицю, але та лагідно лягла біля ніг мучениці. Тоді дівчина сама попросила Бога покликати її до себе. До клітки вбігла друга левиця, яка і вбила Гликерію.

Іменини: Олександр, Василь, Гаврило, Георгій, Єгор, Юхим, Іван, Макар, Сергій, Тарас, Ян, Ярина, Гликерія, Ірина.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини