Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:14:05

18 травня - цей день в Україні та світі

18.05.2022   07:53Агенцiя

18 травня в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу, День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День резервіста.

У світі - Міжнародний день музеїв, Міжнародний день вакцини проти ВІЛ. На Гаїті – День прапора та День університетів, а в США – День збройних сил і День логопеда.

Православна церква вшановує пам'ять великомучениці Ірини, ікони Божої Матері "Невичерпна чаша" та переполовення П'ятидесятниці.

Також сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День резервіста України

День встановлено 19 квітня 2019 року Президентом України Петром Порошенком, враховуючи важливу роль резервістів у захисті країни, її незалежності та територіальній цілісності, їх готовність у будь-який час стати до лав Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

День резервіста — свято громадян, які сумлінно виконали свій конституційний обов'язок, виявили відвагу, героїзм та стійкість під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, і сьогодні готові у разі необхідності знову поповнити лави української армії.

Міжнародний день музеїв

Вперше свято відзначили у 1977 року. Його девіз: "Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співпраці та миру між народами".

День боротьби за права кримськотатарського народу

18 травня Україна та світ відзначають День пам'яті жертв депортації та геноциду кримськотатарського народу у річницю депортації 1944 року. Заснований 16 травня 2014 року указом виконувача обов'язки Президента України Олександра Турчинова, напередодні 70-ї річниці виселення кримських татар із Криму.

18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Радянська влада інкримінувала їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом.

За час депортації на загальне "спецпоселення" в Центральній Азії було відправлено понад 183 тисячі кримських татар, на примусові роботи до Московського вугільного тресту - 5 тисяч, до таборів фронтового резерву - 6 тисяч і ще стільки ж до ГУЛАГу.

Від голоду, хвороб і виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Понад 20 років радянська влада заперечувала злочинний характер власних дій. 1967 року парламент СРСР визнав необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.

Церковне свято

Преполовення Господнє — християнське свято, яке відзначається усіма православними, а також східнокатолицькими церквами візантійського обряду на 25-й день після Великодня. Вказує на час святкування: "половина шляху", середина між Великоднем та П'ятидесятницею (днем Святої Трійці).

Іменини: Ірина, Єфрем, Яків, Олександра, Алісія, Ерік, Еріка, Фаїна, Фелікс, Ян, Клавдія, Сандра.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини