Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:49:00

17 травня в Україні та в світі

17.05.2022   10:57Агенцiя

7 травня у світі відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства, Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією та Міжнародний день боротьби з гомофобією.

В Україні та світі відзначають День пульмонолога. В Аргентині – День військово-морського флоту, в Латвії – День рятівника, в Німеччини – День батька, в Канаді – День громадянства, а в Норвегії – День Конституції..

Православна церква вшановує пам'ять святої Пелагії Тарсійської.

Також сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства


17 травня відзначають професійне свято всі програмісти, системні адміністратори, інтернет-провайдери, вебдизайнери, редактори інтернет-видань та решта людей, зайнятих у сфері інформаційних технологій.

17 травня 1865 року в Парижі було підписано першу Міжнародну телеграфну угоду, і був заснований Міжнародний Телеграфний Союз, з 1932 року - Міжнародний союз електрозв'язку.

Сьогодні до Міжнародного союзу електрозв'язку входять понад 180 країн.

День пульмонолога

Сьогодні в Україні і світі професійне свято відзначають лікарі-пульмонологи – фахівці, які займаються діагностикою та лікуванням органів дихальної системи. Крім того, цей день – чудова нагода ще раз нагадати суспільству про необхідність профілактичних оглядів органів дихання.

Вперше свято відзначили в 1997 році. Ініціативу схвалили та підтримали багато країн.

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією відзначають щороку за ініціативи ВООЗ.

Артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Понад 1,5 млрд людей на Землі страждають на це підступне захворювання, до того ж майже половина з них не здогадується, що має проблеми із тиском.

За оцінками ВООЗ, 17,5 млн людей щорічно помирають від інфаркту міокарда та інсульту.

Міжнародний день боротьби з гомофобією


Міжнародний день боротьби з гомофобією, трансфобією та біфобією покликаний координувати міжнародні заходи, що підвищують поінформованість про порушення прав ЛГБТ у всьому світі та стимулюють дії щодо їх захисту. До 2016 року святкування відбувались у 132 країнах світу.

День встановлено на згадку про виключення гомосексуальності з Міжнародної класифікації хвороб 17 травня 1990 року. У 2009 році до назви "Міжнародний день боротьби з гомофобією" додалася трансфобія, а з 2015 - біфобія.

Церковне свято

Православна церква у цей день вшановує пам'ять страстотерпиці Пелагії Тарсійської, діви. Святу Пелагею шанують як покровительку та захисницю дівчат і птахів. Тож свято й назвали "Заступницею".

Іменини: Вероніка, Марія, Климент, Кирило, Микита, Пелагея, Никифор.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини