Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:52:07

5 лютого - який день, свято та прикмети

05.02.2022   08:00Агенцiя

5 лютого відзначають Всесвітній день нутелли, День ерудита, День Рунеберга у Фінляндії, у США День метеоролога, у Франції – День фіалок у Тулузі, а в Японії свято снігу.

Ще сьогодні у Данії – День народження кронпринцеси Мері, День Конституції у Мексиці, а в Бурунді – День єдності. Католицька церква вшановує пам'ять святої Агати, у православному та народному календарі – День святого Агафангела.

День Нутелли

Щорічно, від 2007 року, відзначається свято любителів шоколадно-горіхової пасти родом з Італії, яке швидко отримало міжнародне визнання.

День Рунеберга

День Рунеберга – загальнодержавне свято Фінляндії відзначається у день народження відомого фінського поета Йохана Людвіга Рунеберга.

День ерудита

Свято присвячене інтелектуально обдарованим людям, які мають великий багаж знань і знають, як ним користуватися. Ерудованість зовсім не пов'язана з наявністю вищої освіти. Ерудована людина самовдосконалюється упродовж усього життя і читає багато різноманітної літератури.

День пам'яті святої Агати

Святу Агату вважають небесним захисником від природних катастроф. За стародавньою традицією, у День святої Агати освячується хліб, сіль і вода, завдяки яким місце, де вони знаходяться, охороняється від пожеж і ударів блискавки.

У народі 5 лютого відзначався день Агафія-напівхлібника. Таку назву він отримав тому, що настав час домашніх турбот, перевірки засіків і перерахунку запасів, що залишилися. Їх мало залишатися приблизно половина, щоб родині і хатнім тваринам не довелося голодувати до нового врожаю.

 

Іменини: Володимир, Геннадій, Євдокія, Катерина, Іван, Йосип, Климент, Макар, Федір.

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.