Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:17:55

18 січня - який день, свято та прикмети

18.01.2022   08:17Агенцiя

18 січня православна церква відзначає день Навечір'я Богоявлення Господнього або Хрещенський святвечір.

У католиків День святої Маргарити, у язичників свято Індри, у Перу святкують заснування Ліми. Ще сьогодні День святкового очікування, День запалення маяка, День технічного обслуговування та День кавового гурмана. У США – День штату Мічиган, День друкарської фарби і День качки по-пекінські.

Хрещенський Святвечір

18 січня не випадково називають Хрещенським святвечором, Голодним вечором або Голодною кутею. Завтра православні відзначають Хрещення Господнє, а Водохреща – це вечір напередодні великого церковного свята. У цей час проводять обряди, пов'язані з освяченням води.

Голодна кутя або Голодний вечір називаються так тому, що в цей період припиняються рясні застілля та веселощі. Люди готуються до посту, варять сочиво без олії та сиру.

Хрещенський вечір – день суворого посту і покаяння, який готує вірян до великого свята, що відрізняється пишністю та урочистістю.

Напередодні Хрещення дотримувалися суворого посту. Обов'язковими були кутя, вівсяний кисіль і млинці. На Хрещення млинці ставили в хлів, щоб домовика задобрити та забезпечити благополуччя для домашньої худоби. За вечірньою трапезою їли сочиво.

Згідно з повір'ям, сніг, зібраний увечері напередодні Хрещення, допомагає зцілювати хвороби. Люди вмивалися снігом, а талу воду довго зберігали, використовуючи для господарських потреб і вмивання.

Чистий сніг додавали в їжу домашній худобі, щоб вона була здоровою, збирали для лазні: "Снігова лазня краси додасть". Вірили, якщо зібраний у Хрещенський святвечір сніг кинути в колодязь, вода в ньому протягом усього року не зіпсується і не пересохне. Ще набирали сніг у банки для вибілювання полотен.

Пам'ять священномученика Феопемпта, єпископа Никомидійського та мученика Феони

У Православній церкві 18 січня згадують про Феопемпта та Феона, які постраждали під час гоніння на християн за імператорів Діоклетіана та Максиміана.

Традиції:

Сьогодні не можна прибирати в будинку, прати білизну, лаятись і ображатись на когось. Вода, зібрана на Хрещення, має сильну енергетику. Змішувати хрещенську воду із звичайною не рекомендується, інакше вона втратить свої лікувальні властивості. Під час збору води заборонено лаятись і думати про щось погане.

Вважається, що водохресна вода може простояти багато років і не зіпсуватись. Але якщо в будинку постійно відбуваються сварки і скандали, то вона стане непридатною вже за місяць.

Напередодні свята і на Хрещення не можна брати або позичати. Інакше весь рік людина бідуватиме.

 

Іменини: Григорій, Євгенія, Йосип, Матвій, Роман, Сергій, Тетяна

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини