Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 18 травня, 16:54:13

Смачні рецепти вихідного дня: зимові пироги з варенням

16.01.2022   11:13Агенцiя

Взимку та навесні кондитери рекомендують готувати випічку з варенням. Пропонуємо кілька смачних та нескладних рецептів, які стануть в пригоді господиням.

Горіховий пиріг з варенням із чорної смородини

Для приготування 1 пирога на 6-8 порцій потрібно:

Для тіста: 150-170 г борошна, 60-70 г житнього борошна, 1 ст. л. какао-порошка, без цукру, 1 щіпка меленого імбиру, 1 щіпка меленої кориці, маленька щіпка меленої гвоздики, 70-80 г подрібненого очищеного мигдалю, 230 г м'якого вершкового масла.

Для начинки: 230-300 г варення із чорної смородини, цедра 1 лимона, жменя мигдалю для прикрашання.

Для тіста змішайте все просіяне борошно, сіль, какао, прянощі та горіхи. Масло збити з цукром, по одному додати жовтки. Поступово всипати борошняну суміш. Замісити круте тісто, скачати в кулю і перекласти в миску, накрити плівкою. Покладіть на 30 хв. в холодильник.

Духовку розігрійте 180 °С.

2/3 тіста розкатайте у круглий пласт і перенести в жароміцну форму діаметром 24 см, сформуйте бортики. Якщо вони занадто високі, обріжте залишки і використовуйте їх для прикраси пирога. На тісто викладіть рівним шаром варення.

1/3 тіста та залишки заморозьте та натріть на варення.

Зверху посипте подрібненим мигдалем та цедрою лимона, розтертою з цукром.

Випікайте у розігрітій духовці, 40-50 хв. Можна подавати або теплим, або дати охолонути. У будь-якому разі це дуже смачно.


Пісочний пиріг з домашнім сиром та малиновим варенням

За цим рецептом можна приготувати не один відкритий пиріг з варенням, а кілька невеликих тарталеток, використовуючи, наприклад, різне варення.


Для приготування 1 пирога на 8-10 порцій потрібно:

Для заливки: 300 г сметани, 2 яйця, 100 г цукру.

Для начинки: 300 г малинового варення, 1-2 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 400 г домашнього сиру, насіння половини стручка ванілі, 100 г цукру.

Для тіста: 200 г вершкового масла, 180-200 г цукру, 2 яйця, 300-350 г борошна.


Для тесту заздалегідь дістаньте вершкове масло з холодильника, воно має стати м'яким.
Збийте масло цукром, потім додайте яйця і знову збийте. Додайте просіяне борошно і швидко замісіть тісто. Якщо тісто занадто м'яке, додайте ще трохи борошна. Не вимішуйте тісто довго, інакше воно стане грубим.

Скачайте тісто в кулю, загорніть у харчову плівку та приберіть у холодильник мінімум на 30 хв.
Розігрійте духовку до 180 ° С.

Для начинки змішайте варення з крохмалем. Сир розітріть з ваніллю та цукром до однорідності.
Для заливання сметану змішайте із збитими до однорідності яйцями та цукром.

Розкатайте тісто і перенесіть у жароміцну форму діаметром 30 см. Прокатайте качалкою по бортах, видаліть надлишки тіста.
На тісто викладіть сирну начинку та розрівняйте. Викладіть варення. Залийте пиріг сметанною заливкою.
Переставте пиріг у розігріту духовку та випікайте 40-45 хв. Дістаньте пиріг з варенням із духовки та повністю охолодіть перед подачею.

Завиванець із варенням


Цей рецепт завиванця з варенням допоможе вам у ситуації коли раптово захотілося чогось смачненького. До речі, якщо хочете завжди мати під рукою таке тісто, подвійте кількість інгредієнтів. Половину використовуйте для приготування швидкого пирога з варенням, а решту розкатайте у пласт, оберніть харчовою плівкою та покладіть у морозилку.

Для приготування 2 пирогів (на 6-8 порцій кожен) потрібно:

Для начинки: 150-200 г густого кислуватого варення, 50 г подрібненого арахісу або волоських горіхів, 2 ст. л. лікеру (за бажанням).

Для покриття: 2 ст. л. молока, 2 ст. л. цукру.

Для тіста: 100 г вершкового масла кімнатної температури, 150 г цукру, 2 яйця, 3 ст. л. молока, натерта цедра 1 лимона, 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, сіль.


Розігрійте духовку до 180 °С. Застеліть деко, на якому ви будете готуватизавиванець з варенням, папером для випічки.

Для тіста злегка збийте масло, цукор, яйця, молоко та цедру. Борошно просійте з сіллю і розпушувачем, додайте в масляну суміш, перемішайте. Якщо воно погано формується, підсипте трохи муки (не більше 2 ст. л.). ПОРАДА! Якість такого тіста дуже залежить від борошна. Якщо його вологоємність нормальна, то все вийде. Але тісто дуже м'яке («як мочка вуха») і його не розкатати, як пісочне чи пельменне. Можна розпластати тісто руками або підкатати качалкою на столі, підпилюваному борошном. Тільки не захоплюйтеся додаванням борошна, тісто стане жорстким та несмачним.

Змішайте варення з горіхами та лікером. Суміш має залишатися густою, не литися, а розмазуватись.

Розділіть тісто для швидкого пирога на 2 рівні частини. На аркуші паперу для випічки розкатайте одну частину тіста прямокутник товщиною 5-7 мм. Змастіть тісто тонким шаром начинки. Складіть з однієї довгої сторони до середини та накрийте іншою стороною.

Краї тіста підверніть під низ. Розмір кожної заготовки складе приблизно 22-25 см завдовжки і 8-10 см завширшки. Не потрібно ні защипувати, ні розколювати, ні робити надрізів. Нерівні краї, розрив тесту, який неодмінно станеться під час випікання – нормально! "Перекотіть" пиріг з варенням на деко швом вниз.

Сформуйте так само другий пиріг з варенням, перекладіть на деко на деякій відстані від першого.

Верх завиванців змастіть молоком і щедро посипте цукром. Випікайте пироги з варенням приблизно 30 хвилин до красивого рум'яного кольору. Охолодіть на решітці.

Верх швидкого пирога з варенням можна посипати подрібненими горіхами або цукром.

Поради щодо випікання пирогів з варенням

- Бажано, щоб начинка з варення була покрита тістом - хоча б решіткою, фігурними прикрасами або крихтою. Або другим шаром іншої начинки, наприклад, сиром або сметанною заливкою. Це потрібно, щоб запобігти випаровування занадто великої кількості вологи під час випікання пирога.

- Якщо рідке варення, його для випічки пирога можна загустити. Для загущення 300 г рідкого варення потрібно 1-1,5 ст. л. манки або крохмалю. Якщо використовуєте манку, спочатку змішайте варення та манку, перемішайте та залиште на 15-20 хв. За цей час манка має набрякнути. Потім, помішуючи, прогрійте суміш на слабкому вогні до закипання. Прогрійте ще кілька хвилин, зніміть з вогню, повністю остудіть. Навіть якщо дуже рідке варення, значно збільшувати кількість манки або крохмалю не потрібно, оскільки вони можуть змінити смак варення для пирогів. Крохмаль потрібно змішати буквально з декількома краплями питної води, додати, помішуючи, у розігріте на слабкому вогні варення та прогріти суміш пару хвилин. Пам'ятаєте, варення з крохмалем загусає вже остиглим!

- Щоб варення не витікало, змастіть краю тіста жовтком, а потім защипніть. Жовток буде в даному випадку працювати як клей.

- Щоб варення не випливало під час випічки (це особливо актуально для пирогів з пісочного тіста), помістіть пиріг з варенням у холодильник як мінімум на 20 хв. перед тим, як відправити у духовку.

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові презентували онлайн-проєкт

У Чернігові презентували онлайн-проєкт "Inter arma…" 14:11

Художній музей Галагана презентував виставку мистецького онлайн проєкту "Inter arma…", який пропонує до перегляду роботи художників, створені під час або під впливом широкої війни росії проти України.

Збільшилася кількість загиблих внаслідок авіаудару по Десні

Збільшилася кількість загиблих внаслідок авіаудару по Десні 14:02

Кількість загиблих та травмованих людей, внаслідок завданого росіянами авіаудару по селищу Десна на Чернігівщині, зросла.

Виправдовування збройної агресії РФ проти України  - блогерці з Чернігова повідомили про підозру

Виправдовування збройної агресії РФ проти України - блогерці з Чернігова повідомили про підозру 13:54

Правоохоронці повідомили про підозру чернігівській блогерці, яка виправдовувала збройну агресію російської федерації проти України.

Захисники Чернігова: «Нам допомогла наша артилерія і погана погода»

Захисники Чернігова: «Нам допомогла наша артилерія і погана погода» 13:50

Захисник Чернігівщини з позивним «Добрий» до війни не мав досвіду військової служби. Однак це не завадило йому піти на захист України та зокрема Чернігова.

Екс-гравець Десни розповів  як вдалося врятуватися з-під російських обстрілів, чи вціліла медаль переможця Кубку України та чи варто змінити назву стадіону імені Гагаріна

Екс-гравець Десни розповів як вдалося врятуватися з-під російських обстрілів, чи вціліла медаль переможця Кубку України та чи варто змінити назву стадіону імені Гагаріна 13:39

Широкомасштабний військовий напад Росії на Україну вже змінив життя всіх українців. Відомий у футбольних колах екс-гравець «Десни», володар Кубку України серед аматорів, а нині – тренер СДЮШОР «Десна» Володимир Мацута через агресію Росії втратив одразу два доми – свою квартиру, та стадіон, на якому грав та працював. Обидва знищила ворожа авіація.