Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:27:03

21 грудня - який день, свято та прикмети

21.12.2021   08:08Агенцiя

21 грудня у світі відзначають День народження кросворду та День ліхтарика.

Цього дня, 33 роки тому, український транспортний літак "Мрія" здійснив перший випробувальний політ. У Нідерландах – День Святого Томаса, на Філіппінах – День ЗС, а у православних – День Анфіси Римської. Сьогодні День зимового сонцестояння, найдовша ніч у році.

 

День кросворда

День народження кросворда щороку святкують 21 грудня. Батьком цієї головоломки вважають Артура Вінна. Саме його кросворд вперше був опублікований у газеті Fun (недільний випуск New York Times) 21 грудня 1913 року. Вінн вирішив створити гру, яка була би цікава всім без винятку. Він використав абсолютно новий підхід – складати слова у смужки (клітини), що перетинаються між собою. Англійською "cross-word".

День ліхтарика

Сьогодні відзначають і День ліхтарика. Свято було створене тому, що це найкоротша доба за весь рік. Перший переносний ліхтарик придумав Девід Майзелл у 1898 році. Тоді він та його друг Конрад Г'юберт створили компанію, яка розробляла та випускала ліхтарики – Ever Ready. Тоді найчастіше їх купували поліцейські, адже винахід дуже допомагав під час нічної роботи.

Карачун

Бог Карачун змушує час іти у зворотний бік. А виявляється це в тому, що день ставав коротшим, поступаючись часом ночі. Друге його ім'я – Чорнобог.

Карачун командує морозами, живе під землею, розпоряджається духами, зменшує день і збільшує ніч. Перетворюючись на бурани та хуртовини, Чорнобогу служать ведмеді-шатуни та вовки. Від його імені утворилися слова "карачити" та "скорячило". Та й, власне, і саме ім'я "Карачун" давно вже стало загальним.

День святого Томаса

У найкоротший і найтемніший зимовий день відзначають День святого Томаса. Між іншим, міжнародне свято чомусь вважається суто голландським. У Нідерландах, наприклад, у цей день усі люди бояться запізнитися, щоб їх не дражнили "сонним Томасом" Школярі, приходячи до школи раніше, пишуть на дошці своє ім'я, щоб виявити останнього, хто прийшов на уроки, якого і звуть увесь день "сонним Томасом". А вже вчителю спізнюватися сьогодні зовсім не можна, щоб не дати шанс учням сміятися над собою.

Прикмети:

  • синиці метушаться і ховаються - наближається заметіль; 
  • завьюжило - влітку будуть рясні опади;
  • багато снігу - літо буде дощовим.

Іменини: Кирило, Сергій, Анфіса, Вікторія.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини