Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:11:52

16 грудня - який день, свято та прикмети

16.12.2021   07:28Агенцiя

16 грудня у світі відзначають День підкорення вершин, у Казахстані – День незалежності, в Азербайджані – День працівників МНС, а в Таїланді – національний день спорту. 75 років тому Крістіан Діор відкрив у Парижі дім моди, а футбольний клуб "Мілан" відзначає 122-річчя від дня заснування.

День підкорення вершин

16 грудня відзначається День підкорення вершин – свято не лише альпіністів і скелелазів – підкорювачів вершин у буквальному значенні цього слова. Це свято всіх, хто прагне нових вершин особистісного і кар'єрного зростання, не опускає руки на шляху до мети. А ще цей день – привід зібратися з силами та думками тим, хто постійно відкладає щось на завтра.

Крістіан Діор відкрив у Парижі дім моди

У 1946 році 41-річний Крістіан Діор відкрив у Парижі модний будинок зі штатом із 85 співробітників та стартовим капіталом 6 мільйонів франків. У лютому 1947 року була представлена перша та найзнаменитіша колекція легендарного кутюр'є. Подіумом йшли чарівні манекенниці в пишних сукнях із затягнутою талією і високо піднятим бюстом. Образ "прекрасної пані" від Діора кардинально відрізнявся від аскетичної моди воєнної доби. Головний редактор журналу Harper's Bazaar Кармел Сноу назвала твори Діора — New Look (новий вигляд).

Засновано італійський футбольний клуб "Мілан"

6 грудня 1899 року вихідцем із Британії Альфредом Едвардсом було засновано італійський футбольний клуб "Мілан". Його першим капітаном став Герберт Кілпін. Саме він придумав форму клубу та її кольори: чорний і червоний. Червоний колір символізував диявола – покровителя команди, а чорний – небезпеку, яка загрожувала всім його суперникам. Емблемою клубу став щит із зображенням червоного англійського хреста.

11 березня 1900 року "Мілан" провів свій перший неофіційний матч. Суперниками стали футболісти іншого міланського клубу – "Медіоланума". "Мілан" виграв матч із рахунком 3:0. Ця перемога надихнула команду, вона вирішила вступити до федерації футболу Італії. У першому своєму офіційному матчі 15 квітня 1900 проти "Торинезе" міланці програли з рахунком 0:3. Але не зневірилися і наступного сезону постали дуже боєздатним колективом.

У різні роки найкращими бомбардирами клубу були Луї ван Хег, П'єріно Праті, Джузеппе Сантагостіно, Філіппо Індзагі, Марко ван Бастен, Альдо Боффі, Жозе Альтафіні, Джанні Рівера, Гуннар Нордаль, Андрій Шевченко. Сьогодні "Мілан" є одним із найбільш титулованих клубів світу і входить до десятка футбольних клубів з найвищими доходами.

Церковне свято:

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять Іоана Мовчальника. Переказ свідчить, що ще у дитячому віці він почав вивчати Святе Письмо. Коли батьки Івана померли, то все своє майно він роздав нужденним і зробив пожертвування для будівництва храмів.

Сам Іоан пішов у монастир, де прожив близько 10 років, доки був призначений єпископом колонійської церкви. Незабаром Іоанн починає турбуватися через те, що держава втручається у духовні відносини. Він приймає рішення покинути свою посаду і їде до Єрусалиму, де стає звичайним послушником у лаврі преподобного Сави. Там приймає обітницю мовчання і після цього через якийсь час селиться у пустелі, де живе на самоті дев'ять років і харчується одними травами. Відомо, що таки ігумен Сава вмовив Іоана повернутися до обителі, і там преподобний провів 66 років. Отримавши від Бога цілительський дар, Іван день і ніч допомагав хворим людям, зцілюючи їх силою молитви.

 

Іменини: Андрій, Варвара, Георгій, Іван, Микола, Сава, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини