Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:42:34

15 грудня - який день, свято та прикмети

15.12.2021   07:55Агенцiя

15 грудня в Україні День працівників суду, у світі святкують День чаю, у Греції вшановують пам'ять жертв "Грецької операції" НКВС, а у православних - День пам'яті пророка Авакума.

15 грудня  в Україні відзначають День працівників суду. Свято встановлене Указом Президента від 8 грудня 2000 року "з огляду на роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини та громадянина, у затвердженні принципу верховенства права та розвитку та зміцненні України як демократичної, правової держави".

Саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний суд. Перше його засідання відбулося 15 січня 1918 року, тоді як апеляційні суди розпочали виконання своїх обов'язків лише наприкінці квітня 1918 року.

Сьогодні до системи судових органів України входять:

  • Конституційний Суд України, який вирішує питання щодо відповідності законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції та законів України.
  • Суди загальної юрисдикції, які утворюються, зазвичай, за територіальним принципом та розглядають усі цивільні та кримінальні справи, а також справи про адміністративні правопорушення.
  • Арбітражні суди, які розглядають справи щодо господарських правовідносин.

Міжнародний день чаю

Щорічно 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається свято одного з прадавніх і найбільш корисних напоїв на Землі.

Мета свята – привернення уваги урядів і громадян до проблем продажу чаю, взаємозв'язку між продажем чаю і станом працівників чайних виробництв, невеликих виробників та споживачів. Ну і, звичайно ж, популяризація цього напою.

Рішення відзначати Міжнародний день чаю саме 15 грудня було ухвалено після неодноразового обговорення у багатьох міжнародних організаціях та профспілках, під час Всесвітнього громадського форуму, що проходив у 2004 році у Мумбаї (Індія) та у 2005 році у Порту-Алеґрі (Бразилія). Саме в цей день було оприлюднено Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії.

Церковне свято

Православна церква 15 грудня вшановує пам'ять пророка Авакума – восьмого з дванадцяти малих пророків. Відомостей про його життя збереглося небагато. Однак, за переказами, Авакум жив при взятті Єрусалиму і лише два роки не дожив до того часу, як євреї повернулися з єгипетського полону. Також є розповідь про те, що саме Авакум приносив їжу пророку Данилові, який був кинутий у рів разом із левами. Загальновідома книга пророцтв, написана Авакумом, що складається з трьох частин.

Прикмети

  • Вечірній туман обіцяє заметіль.
  • Якщо багато снігу, то буде хороший урожай зерна.
  • Дощовий день - до затяжної негоди до самого лютого.
  • Птахи сидять на верхівках дерев - до сильного вітру.

Іменини: Маргарита, Андрій, Опанас, Борис, Володимир, Іван, Кирило, Марія, Матвій, Мірра, Микола, Сергій, Степан, Тамара

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини