Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:09:18

13 грудня - який день, свято та прикмети

13.12.2021   07:50Агенцiя

13 грудня в США святкують День заснування Національної гвардії і Зелений понеділок, на Мальті – День республіки, а у Бразилії – День моряка.

У православних – День святого апостола Андрія Первозванного, а католицька церква відзначає День пам'яті святої Люції. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна

День святого апостола Андрія Первозванного

Андрій був одним із дванадцяти апостолів і улюбленим учнем Христа, він першим пішов за Ісусом, за це його називають Первозванним. Андрій став свідком чудесного воскресіння Спасителя і його вознесіння на небо.

За настановою Христа апостоли попрямували в різні землі проповідувати його вчення. Андрій мандрував узбережжям Дніпра та берегом Чорного моря, був на Балканському півострові, в Скіфії.

Неодноразово зустрічав на своєму шляху язичників, які його жорстоко били. Але він не переставав молитися і зцілювати людей від недуг за допомогою молитви.

Коли ж він повернувся в Грецію, жорстокий правитель Патри наказав стратити Андрія. Він молився навіть у смертельних муках. Довгу і болісну смерть апостол прийняв на хресті.

До теми: 13 грудня - День святого Андрія Первозванного: ворожіння, традиції та народні прикмети

День святої Люції

13 грудня католики відзначають День святої Люції, мучениці часів Діоклетіана (3 століття).

Ім'я Люція походить від латинського слова "lux" - "світло". Зі святом на її честь пов'язана приказка: "Зі святою Люцією ночі спадають". З'явилася вона ще в епоху юліанського календаря, відповідно до якого на 13 грудня припадав день зимового сонцестояння. Після григоріанської реформи 1582 найкоротший день на рік випав на 21 грудня. Після цього народна мудрість перестала відповідати дійсності, що знайшло відображення на додаток до приказки: "Зі святою Люцією ночі спадають, але дні довшими не стають".

За легендою, Свята Люція мала чудові очі, якими вона зачарувала якогось молодого чоловіка, і щоб він не впав у спокусу, вона їх виколола і надіслала йому на тарілці. Завдяки цій легенді, у романських та німецьких країнах свята Люція вважалася покровителькою світла та цілителькою очних хвороб.

Іменини: Андрій, Іван

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.