Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:10:48

28 жовтня - який день, свято та прикмети

28.10.2021   07:45Агенцiя

28 жовтня Україна відзначає визначну дату — День визволення від фашистських загарбників, національне свято, присвячене вигнанню військ нацистської Німеччини з території України 1944 року.

календар

календар

Також 28 жовтня відзначають день бабусь і дідусів, всесвітній день любителів плюшевих тварин, всесвітній день дзюдо, міжнародний день креольської мови і літератури, день незалежності Чехії, День "Охі" у Греції і на Кіпрі, міжнародний день анімації, у США — національний день працівників першої допомоги і день шоколаду. У Нью-Йорку 1886 року відбулося офіційне відкриття Статуї Свободи.

28 жовтня Україна відзначає визначну дату — День визволення від фашистських загарбників, національне свято, присвячене вигнанню військ нацистської Німеччини з території України 1944 року.

Вперше ця дата у державному календарі свят з'явилася у 2009 році. Ідею свята вперше висловив на офіційному рівні Міністр економіки України Сергій Тігіпко 15 жовтня 2009 року. За п'ять днів Віктор Ющенко, який тоді обіймав посаду президента країни, підписав Указ №836/2009 про заснування нової дати. Свято було запроваджено "з метою всенародного святкування визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу та жертовності українського народу під час Другої світової війни".

28 жовтня в Україні відзначають сімейне свято – День бабусь і дідусів.

Щороку 28 жовтня відзначають Міжнародний день анімації. Цього дня 1892 року в Парижі художник та винахідник Еміль Рейно скликав глядачів на нове, ніким не бачене шоу — оптичний театр. Талановитий винахідник уперше публічно продемонстрував свій апарат праксиноскоп, який показував картинки, які рухалися. Зараз ми назвали б цю подію народженням прообразу сучасних мультфільмів, і саме ця дата тепер і вважається початком епохи анімаційного кіно.

Прикмети:
    сонце сходить, а над ним хмара - гарної погоди не чекайте;
    раптом з'явилися комарі - зима буде теплою.

Іменини: Лук'ян, Семен, Юхим, Дмитро, Опанас, Денис, Іван.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.