Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:01:30

27 жовтня - який день, свято та прикмети

27.10.2021   08:47Агенцiя

У світі 27 жовтня відзначають день аудіовізуальної спадщини, в Алжирі святкують день висадки дерев. А ще цього дня народилися відомий мореплавець Джеймс Кук і видатний музикант Ніколо Паганіні.

27 жовтня під егідою ЮНЕСКО відзначають Всесвітній день аудіовізуальної спадщини. Цю дату затвердили на 21-й сесії Генеральної конференції у 1980 році. Рішення святкувати цей день ухвалили, щоб звернути увагу на вразливість важливої інформації і задля пошуку шляхів для її збереження.

70 років тому в Саскачеванському університеті (Канада) під керівництвом Гарольда Джонса вперше застосували радіаційне опромінення як засіб боротьби зі злоякісними утвореннями у онкохворих. Променеву терапію проводили, використовуючи радіоактивний кобальт-60 ("кобальтову гармату") як джерело гамма-променів високої енергії, що діють аналогічно до рентгенівських променів, нейтронів і електронів.

У Вірменії сьогодні день пам'яті жертв подій 27 жовтня 1999 року – скорботна дата, коли згадують жертв теракту, що стався в парламенті країни.

У Туркменістані 27 жовтня святкують День незалежності. Цю дату в країні обрали невипадково. 1991 року Верховна рада Туркменської РСР ухвалила закон "Про незалежність". У країні свято відзначають масовими народними гуляннями, нагородженням видатних громадян Туркменістану, а також нерідко оголошуються святкові амністії. Офіційно цього дня в країні вихідний.

Буддисти святкують Лхабаб Дуйсен. Свято присвячується сходженню Будди Шакьямуні з неба Тушита для свого останнього переродження на землі і відзначається у 22 день дев'ятого місяця місячного календаря.

27 жовтня відзначається церковне свято Параскеви Сербської. Наші предки вважали цей день перехідною датою, коли осінь вже закінчилася, а зима ще не настала. День Параскеви називали бабиними святими. У цю дату шанується жіноча праця. Вважається, що свята Параска допомагає жінкам в домашніх справах і вишивці. Самотні жінки і вдови в цей день моляться святий, щоб вона послала їм нареченого.

Прикмети:

на Параскеву сухо і немає бруду - дощів найближчим часом не буде;
брудно і дощитиме в цей день - до сніжної зими;
зірки яскраво світять - наступного року буде хороший урожай.

Іменини: Ігнат, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро, Параска.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини