Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:19:16

26 жовтня - який день, свято та прикмети

26.10.2021   08:05Агенцiя

26 жовтня в світі святкують День приємних несподіванок, в Австрії - день республіки, в Азербайджані - свято граната, православна церква вшановує день Іверської ікони Пресвятої Богородиці.

календар

календар

Щире і веселе свято - День приємних несподіванок - відзначають 26 жовтня.

Невідомо, хто і коли став ініціатором його проведення, але очевидно - це позитивно налаштована і відкрита світові людина. Щороку у Дня з'являється все більше прихильників, тому сьогодні він набуває все більш широкого характеру святкування.

Традиції Дня, природно, випливають із самої назви свята - цього дня заведено робити різні "приємності" іншим людям, до того ж без особливого приводу і навіть малознайомим. А радість від несподіваного подарунка або уваги - грає чималу роль у житті кожного з нас.

У православній церкві 26 жовтня особливо шанують Іверську ікону Пресвятої Богородиці, яка також відома як Привратниця або Вратарниця. Вона вважається чудотворною і, згідно з переказами, була написана євангелістом на ім'я Лука. Сьогодні ікона зберігається на території Іверського монастиря в Греції на священній горі Афон.

Існує така легенда про набуття ікони. В 9 столітті одна мешканка Нікеї, бажаючи врятувати лик Богородиці від іконоборців, опустила ікону в море, де вона зберігалася протягом двох століть. В 11 столітті ченці Іверського монастиря побачили посеред водної гладі зображення Божої Матері, яка підтримується вогненним стовпом. Преподобний Гавриїл Святогорець за вказівкою Діви Марії пройшов водою до ікони і переніс її до монастиря. Однак вранці лик виявили над воротами обителі. Так повторювалося кілька разів, поки, зрештою, ікону не залишили на тому місці, яке вона для себе обрала.

Іверській іконі Божої Матері молилися про позбавлення від різних побутових проблем, про розраду в біді. Також у молитвах просили захисту від пожежі і щодо примноження родючості землі.

Прикмети:

Сонце сходить з-за хмар - до зміни погоди.

Хмари червоного кольору - до дощу.

Хмари з півдня йдуть - до поривчастого вітру.

Іменини: Веніамін, Інокентій, Короп, Микита, Трохим.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини