Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:10:20

25 жовтня - який день, свято та прикмети

25.10.2021   08:02Агенцiя

25 жовтня відзначають міжнародний день шкільних бібліотек, європейський день юстиції, всесвітній день опери, всесвітній день макаронів, день панк-культури і міжнародний день боротьби жінок за мир.

Міжнародний день шкільних бібліотек (International School Library Day) святкують з ініціативи ЮНЕСКО у багатьох країнах щороку у четвертий понеділок жовтня, з 1999 року. До того ж щороку його присвячують окремій темі.

Уперше його проголосив президент Міжнародної асоціації шкільних бібліотек Бланш Вуллз. У 2005 році офіційний статус свята підтвердив уже новий президент цієї організації Пітер Дженко.

Європейський день юстиці
ї відзначають щороку 25 жовтня. Свято має наблизити правосуддя до громадян, інформувати про їх права і допомогти роботі Ради Європи та Європейської Комісії з питань правосуддя (CEPEJ), з інформаційною метою моделюючи судові процедури і процеси. Це свято громадян Європи, студентів і людей, що працюють у сфері правосуддя. Цього року CEPEJ підтримала 18 починань, як відзначити Європейський день юстиції, що походять від вісімнадцяти країн-членів Ради Європи.

Всесвітній день макаронів – молоде свято. Його запровадили в 1995 році. Це сталося на конгресі виробників пасти, тобто макаронів, який природно проводили в Італії. Учасники конгресу вирішили, що свято відзначатимуть 25 жовтня, а називатись воно буде World Pasta Day.

C 1980 року світова спільнота відзначає 25 жовтня особливе свято, Міжнародний день боротьби жінок за мир. По суті, це глибоко символічна подія, адже саме мати дарує життя дитині, і її прагнення, щоб не сталося, зберегти мирне співіснування країн абсолютно логічно.

Міжнародний день опери виник з ініціативи провідних міжнародних оперних союзів: OPERA America, Opera Europa and Ópera Latinoamérica.

25 жовтня обрали Днем Опери не випадково: саме цього дня народилися великі композитори Жорж Бізе і Йоганн Штраус.

День панк-культури. Рух панків народився, щоб "померти молодим". Однак сьогодні - майже 50 років потому - панки як і раніше живі і здорові.

Православна Церква вшановує пам'ять мучеників Прова, Тараха і Андроника. За переказами, вони постраждали за Христа в 304 році в місті Тарсі Кілікійському. На пропозицію язичників принести жертву ідолам, святий Тарах відповів, що він приносить жертву Єдиному, Істинному Богу в чистому серці. Проконсул побачив твердість святих у сповіданні істинної віри і піддав їх тортурам.

Прикмети:

Багато зірок 25 жовтня – до багатого врожаю;
Якщо в цей день віє вітер південний – буде тепло, а якщо північний – буде холодно;
Напрямок вітру змінюється - похмура погода встановиться надовго.
Грім гримить – до безсніжної і теплої зими
Птахи низько до землі летять – до ранньої і холодної зими

Іменини: Іван, Кузьма, Федот, Тарас, Макар

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини