Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:39:22

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо

24.10.2021   13:58Агенцiя

Один з найважливіших мікроелементів в організмі людини – залізо. Він потрібен для вироблення гемоглобіну, який відповідає за доставку кисню до тканин і органів.

Як відомо, при нестачі заліза в організмі можуть спостерігатися серйозні проблеми з організмом. Позначається недолік і на нашій зовнішності – шкіра стає дуже блідою, випадає волосся, а нігті стають ламкими.

У чому користь заліза?

Цього мікроелемента в організмі має бути в достатній кількості. Небезпечно, коли його мало, або він в надлишку. Основні функції заліза полягають в наступному.

  • Транспортування кисню. Саме цей мікроелемент входить до складу гемоглобіну, з якого складаються червоні кров’яні тільця. Він відповідає за захоплення кисню, який за допомогою еритроцитів переноситься до всіх органів і тканин. Без заліза неможливі дихальні процеси на клітинному рівні.
  • Метаболізм. За допомогою заліза відбувається руйнування і виведення токсинів, холестериновий обмін, коли калорії перетворюються в енергію. Також воно допомагає імунній системі правильно працювати.

Добова норма цієї речовини становить близько 18 мг, і її можна отримати з деякими продуктами.

Білі боби

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо 1

У 100 грамах продукту міститься близько 6 мг заліза, а також в бобах є калій, білок, кальцій і вітаміни групи В. Продукт краще вживати у відвареному вигляді, роблячи з нього салати, гарнір або навіть пюре. А ось в консервованих бобах корисних мікроелементів дуже мало, та й їх характерний смак втрачається.

Яловича печінка

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо 2

Людям, у яких спостерігається недолік заліза, рекомендується включати в свій раціон саме цей продукт. У 100 грамах печінки міститься до 7 мг корисних мікроелементів, а також є вітаміни А і D. Крім цього, вона низькокалорійна, тому підходить для вживання навіть під час дієт.

Сочевиця

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо 3

Цей продукт не тільки дуже смачний, але і корисний. Його додають в супи, також готують як гарнір. У 100 грамах сочевиці міститься 12 мг заліза, а ще вона вважається природним джерелом біотину, який так необхідний нашому організму. Тому, вживаючи її, ви підтримуєте роботу серця і нервової системи.

Горіхи

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо 4

Вважається, що горіхи потрібно обов’язково включати в свій раціон, так як в них міститься багато корисних мікроелементів і вітамінів. Наприклад, в кешью є 7 мг заліза на 100 грам, а в нуті 6 мг на 100 грам. Їх можна їсти протягом дня, поповнюючи запас корисних речовин в своєму організмі.

Шпинат

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо 5

Це чудова рослина, яка за кількістю заліза в 100 грамах перевершує багато інших корисних продуктів. Так, в ній міститься 13,5 мг, а також вона низькокалорійна. У шпинаті є бета-каротин, що сприяє підтриманню хорошого зору, поліпшенню імунної системи.

Гіркий шоколад

Варто включити в раціон: 6 продуктів, багатих на залізо 6

Не бійтеся радувати себе солодощами, адже в 100 грамах гіркого шоколаду є 5 мг заліза. А ще він містить магній і марганець. Але будьте обережні, адже такий продукт дуже калорійний. Тому рекомендується не вживати його щодня, щоб у вас не було проблем з вагою.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини