Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:41:11

Як з’явився шоколадний фондан? Історія десерту

24.10.2021   13:40Агенцiя

Про походження цього десерту, який з’явився порівняно недавно, але швидко завоював популярність, дотепер не вщухають суперечки. У будь-якому випадку виграли ми, адже шоколадний фондан — справжній шедевр кулінарного мистецтва.

Шоколадний фондан: історія десерту

Складно повірити, що шоколадний фондан, який включено до меню, напевно, кожного кафе Франції та багатьох європейських ресторанів, з’явився лише понад 30 років тому. Хоча про дату виникнення та автора fondant au chocolat (в перекладі — шоколад, що тане) сперечаються досі.

Чим є така смакота? Це шоколадний кекс з бісквітного тіста та рідкою, також шоколадною, серцевиною.

Складність приготування ласощів, які ми розглядаємо, полягає в тому, що, порушивши температурний режим, не вдасться зберегти необхідну консистенцію страви. Французи жартують, мовляв, шоколадні кекси — це невдалі фондани. До слова, з’явився навіть проміжний варіант — moelleux au chocolat (в перекладі — м’який шоколад). У ніжному м’якуші такого десерту є трохи рідкої серцевини.

Шоколадний фондан: як з’явився цей десерт

 yak-zyavyvsya-shokoladnyj-fondan-istoriya-desertu

Згідно з найпоширенішою версією, фондан «народився» 1987 року в… Нью-Йорку. Не дивуйтеся, адже саме там, у французькому ресторані «Лафаєтт», працював творець цих ласощів — Жан-Джордж Фонгеріхтен.

За словами кухаря, він помилково дістав випічку раніше належного часу. Але, скуштувавши десерт, Жан допрацював його рецепт і подарував світові новий шоколадний шедевр.

Шоколадний фондан: історія друга

Дослідники сперечаються з Фонгеріхтеном, стверджуючи, що фондан придумав Мішель Брасс — шеф-кухар «Лагійоля». Створити такий десерт йому спало на думку за чашкою гарячого шоколаду.

Два роки проб і експериментів увінчалися успіхом — 1981-го Мішель представив світу свій фондан. Щоправда, технологія його приготування була складнішою: в рідкий бісквіт клали заморожений шоколадний ганаш, який і танув, поки тісто випікалося.

Ви, до речі, теж можете спробувати приготувати цей десерт. Звісно, не такий складний, як у Брасса, але смак домашніх ласощів вам стовідсотково сподобається. Що ж стосується всіх необхідних для його приготування продуктів, то їх завжди можна придбати в торгових центрах мережі METRO.

Домашній шоколадний фондан

 yak-zyavyvsya-shokoladnyj-fondan-istoriya-desertu

Відразу порадуємо вас — приготування цієї страви триватиме менше пів години. З наведеної нижче кількості продуктів вийде 3–4 порції ласощів.

Інгредієнти:

Для приготування цієї смакоти візьміть:

  • яйця — 3 шт.;
  • цукор — 6 ст. л.;
  • борошно — 4 ст. л.;
  • вершкове масло — 100 г;
  • гіркий шоколад — 100 г.

 Покрокова інструкція:

  1. Поки духовка розігрівається до 210 °C (нагадуємо: в цьому випадку дуже важливо дотримуватися температурного режиму), розтопіть шоколад і додайте в нього розм’якшене масло. Ретельно перемішайте ці інгредієнти.
  2. Яйця та цукор розітріть добіла, введіть в них шоколадну масу, а потім борошно. Розмішайте, аби не було грудочок, розлийте по формах і випікайте 10 хвилин.
  3. Дістаньте ласощі з духовки та дайте їм трохи охолонути. Зверніть увагу на те, що цей десерт подають лише теплим, оскільки шоколад швидко застигає.
  4. Викладіть кожен fondant au chocolat на окрему тарілку, поруч помістіть кульку ванільного морозива.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини