Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:38:32

16 жовтня - який день, свято та прикмети

16.10.2021   08:30Агенцiя

16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба, Всесвітній день продовольства, Всесвітній день анестезії і День Шефа.

Також сьогодні День нетворкінгу і день алерголога. В цей день у Лондоні вперше опубліковано відомий роман "Джейн Ейр", а Іоанн Павло II став Папою Римським. Також 16 жовтня народилися британський поет і прозаїк Оскар Вайльд і зірка культового фільму "Втеча з Шоушенка" Тім Роббінс.

Щороку 16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба. Він був заснований у 2006 році за ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу і сільськогосподарську організацію ООН, яка опікувалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. До цієї ж події приурочено і ще одне свято - Всесвітній день продовольства.

Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води і випікалися на розпеченому камінні. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. Вже тоді хліб шанували і асоціювали з сонцем (у ранній писемності навіть позначали з ним одним символом - колом із крапкою у центрі).

Всесвітній день продовольства також відзначають 16 жовтня. Його головна мета - підвищення рівня обізнаності населення щодо продовольчої проблеми в світі. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO), 821 млн. людей у світі досі страждають від голоду, незважаючи на те, що виробляється достатньо продовольства, щоб прогодувати всіх. Водночас 1,9 млрд людей мають надлишкову вагу, з них 672 млн страждають від ожиріння. У цей день проводяться різні благодійні акції, які мають велике значення для полегшення тяжкого становища країн "третього світу".

Також цього дня в низці країн відзначається День Шефа або Національний день Боса. Це професійне свято керівників колективів усіх рівнів. У 1958 році Патриція Хароскі, яка працювала секретарем в американській компанії State Farm Insurance Company, запропонувала заснувати нове свято, присвячений вшануванню улюбленого керівника. У 1962 році це свято було офіційно затверджено губернатором штату Іллінойс Отто Карнером. Традицію святкування Дня Боса підтримали й інші країни, свято поширилося в усьому світі. Сьогодні День відзначають у США, Канаді, Європі, Австралії і Південній Африці.

У 1847 році в Лондоні вперше опублікований роман англійської письменниці Шарлотти Бронте "Джейн Ейр". Твір розповідає про долю освіченої дівчини, сироти, яка повинна сама пробивати собі дорогу в житті. Роман глибоко психологічний: почуття героїв, їхні страждання, свідомість безвихідного протиріччя між власними пристрастями, душевна самотність. "Джейн Ейр" займає десяте місце в списку 200 кращих книг за версією BBC.

Прикмети

    низькі темні хмари - скоро похолодає, піде сніг;
    галки збираються зграями - до ясної погоди;
    горобці перелітають зграйками з місця на місце - до негоди.

Іменини: Денис, Іван, Марія, Павло, Петро

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини