Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:39:12

11 міфів у психології, в які всі чомусь досі вірять

19.09.2021   13:00Агенцiя

Швидше за все, не залишилося жодної людини, яка хоч раз не пройшла б який-небудь психологічний тест.

Ми визначаємо домінуючий тип сприйняття, типи особистості, при влаштуванні на роботу нас перевіряють на стресостійкість і конфліктність, але в самій психології панує безліч стереотипів, і не всі з них заслуговують на довіру.

1. Аудіали і візуали

Довгий час ми вираховували, який тип сприйняття у нас домінує і як найкраще вчитися – слухати, спостерігати чи старанно переписувати і обмацувати. Звичайно, людина має схильність до певного типу сприйняття, проте сучасні дослідження показують, що насправді на здатність до навчання це не впливає: все залежить від когнітивних здібностей і бажання того, хто навчається.

2. Від посмішки стане день світлішим?

Довгий час посмішка розглядалася як відмінний психологічний прийом. Вважалося, що якщо постійно посміхатися, то з вимученої ця посмішка перетвориться на справжнісіньку. Зараз вже відомо: придушення і маскування негативних емоцій тільки шкодять. Насправді вимушена посмішка може позитивно вплинути на настрій, тільки якщо ви не відчуваєте сильних негативних емоцій.

3. Поза супергероя


У 2010 році Емі Кадді провела дослідження, які довели, що деякі пози, що підозріло нагадують позу Диво-жінки або Супермена, здатні змусити нас почувати себе сильнішими і впевненішими і допомогти впоратися зі стресом. Повторне дослідження в 2015 році на більшій кількості учасників, проведене вже під керівництвом Єви Рейнхілл, говорить про те, що сильна поза ніяк не позначається на впевненості в собі і як такого ефекту від неї немає.

4. Протилежності притягуються?

Ця поширена фраза включає в себе один з найстаріших міфів: ми всі знайомі з теорією про те, що протилежності притягуються і що пари часто утворюють люди, зовсім не схожі один на одного. Правда : насправді ми обираємо схожих на нас людей як зовні, так і по життєвим цінностям, вихованню і навіть за характером комунікації.

5. Мозкові штурми корисні для творчості

Вважається, що мозкові штурми найбільш корисні для креативних людей: вони допомагають знаходити нові ідеї, підходи і рішення. Це не працює. Зовсім . Навіть навпаки, мозкові штурми породжують тиск, учасники буквально вимагають від себе все більше ідей, при цьому всі відчувають тиск думки суспільства і не мають можливості повноцінно розвинути свою пропозицію. Найефективнішою виявилася робота поодинці з подальшим спільним розбором запропонованих ідей.

6. Крик допомагає звільнити гнів

Фільми та книги вчать нас, що при стресі піти в ліс і покричати – це найкращий спосіб звільнитися від гніву. Насправді дослідження показують, що крик може тільки посилити гнів. Якщо ви злі, найкраще проаналізувати причини гніву і раціоналізувати це почуття, наприклад, написавши причини і можливі наслідки ситуації, що склалася. Тоді емоції вляжуться і можна буде прийняти конструктивне рішення.

7. Творча права півкуля і раціональна ліве

Півкулі не ділять між собою творчі та аналітичні здібності і працюють разом. У результаті діяльності людини деякі відділи її мозку починають працювати більш активно, тому що розум адаптується під постійні завдання, чи то малювання картин, чи математичні розрахунки, але навіть при цьому жорсткого поділу функцій по півкулях не відбувається.

8. Криза середнього віку неминуча

Ще й як «минуча». Згідно з новими даними, насправді від кризи 40-річчя страждає тільки 10% людей. Звичайно, з віку можна зробити драму і купити-таки Harley-Davidson, але насправді це швидше виняток, ніж правило.

9. Особистість формується до 25 років


Довгий час психологи вважали, що до 25 років особистість вже визначає свої цілі, пріоритети, принципи та набуває стабільно сформованої структури. Проте це не так! Насправді наш характер формується протягом всього життя, а стабільності і зовсім чекати не доводиться. З плюсів: з віком люди стають більш терпимими і сумлінними, а зокрема, наприклад, жінки вчаться спокійніше реагувати на навколишній світ.

10. Тест Роршаха дає найкращу характеристику особистості

Довгий час, а в деяких випадках і до цього дня, тест Роршаха використовувався для виявлення прихованих патологій особистості і вважався досить авторитетним. При цьому навіть сам Роршах не пропонував використовувати його для оцінки особистості, оскільки дуже вже суб’єктивне його трактування: результати дослідження залежать більше від перевіряючого, ніж від тестованого.

11. Тест Люшера точно не помиляється

З ним теж не все ясно. Спочатку тест використовувався для оцінки характеру, але розглядати його як серйозний науковий інструмент не можна, оскільки саме поняття характеру значно глибше, ніж та оцінка, яку можуть дати вибрані кольори. В результаті у тесту Люшера невизначений предмет дослідження, і навіть сама методологія не до кінця зрозуміла. І хоча розглядати його результати всерйоз не варто, можна пройти його для розваги та самопізнання.

Існує стереотип щодо підвищеної привабливості дам в одязі червоного кольору. На подив група вчених вирішила його перевірити і дійшла висновків, що червоний колір має незначний вплив на привабливість або не впливає в цілому, якщо мова йде про відносини. Однак якщо розглядати короткострокові зв’язки, то дівчина в червоному може здатися більш привабливою.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини