Смачні рецепти вихідного дня: салат з цвітної капусти і чорнично-лимонний тарт
Пропонуємо вам ідеї двох літніх страв, які можна приготувати, використовуючи зрозумілі інгредієнти.
Рецепт №1. Салат із запеченої цвітної капусти з авокадо, нутом і йогуртовою заправкою з авокадо
Цей салат може бути як самостійною стравою, так і додатковою. Інгредієнти салату доволі універсальні, тому страву можна додати в постійне меню.
Інгредієнти на 4 порції:
- 800 г цвітної капусти;
- 2 банки висушеного та сполоснутого нуту по 400 г;
- ¼ склянки (60 мл) оливкової олії;
- 1 столова ложка дуки (різновиду близькосхідної суміші спецій, горіхів і насіння);
- 1 чайна ложка пластівців морської солі;
- 2 авокадо, розрізані навпіл;
- ½ склянки (140 г) натурального грецького густого йогурту;
- 2 столові ложки гілочок кропу;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- ¼ склянки (60 мл) води;
- 1 редиска із хвостиком, розрізана навпіл;
- 1 чашка листя м’яти.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220°C. Викладіть цвітну капусту й нут на два великі дека, застелені пергаментом, і збризніть олією. Посипте дукою й сіллю, перемішайте. Запікайте 18–20 хвилин або до золотистого кольору.
- Щоб приготувати заправку, помістіть половину авокадо в миску середнього розміру. Додайте йогурт, кріп, лимонний сік і воду. Збийте до однорідної кремоподібної маси за допомогою блендера.
- Додайте до цвітної капусти й нуту редиску, м’яту й решту авокадо. Перед подаванням полийте йогуртовою заправкою з авокадо.
Рецепт №2. Чорнично-лимонний тарт із маскарпоне
Цей десерт чудово смакуватиме до кави або чаю. Ви можете експериментувати із начинкою, пробуючи різні види ягід, а в несезон — залишити страву в постійному меню, використовуючи заморожені продукти.
Інгредієнти на 8–10 порцій:
- 500 г маскарпоне;
- 2 столові ложки дрібно натертої цедри лимона;
- ½ склянки (80 г) просіяної цукрової пудри;
- 375 г чорниці;
- цукрова пудра для посипання;
- 1,5 склянки (225 г) просіяного універсального борошна;
- 125 г холодного нарізаного вершкового масла;
- 3 яєчні жовтки;
- 2 чайні ложки ванільного екстракту;
- 1 столова ложка крижаної води.
Спосіб приготування:
- Щоб приготувати тісто, помістіть борошно, масло й цукрову пудру в чашу кухонного комбайна й перемішуйте, поки суміш не стане схожою на панірувальні сухарі. Поки мотор працює, додайте яєчний жовток і ваніль. Потім влийте крижану воду й перемішуйте тісто до однорідності.
- Перемістіть масу на злегка посипану борошном поверхню, зліпіть із тіста кулю. Розплющте в диск, загорніть у поліетиленову плівку й поставте в холодильник на 1 годину.
- Розігрійте духовку до 180ºC. Розкачайте тісто між двома аркушами паперу для випікання з антипригарним покриттям до товщини 3 мм.
- Викладіть тісто у злегка змащену маслом прямокутну форму для торта з пухкою основою завбільшки 33×9 см. Обріжте краї основи виделкою. Поставте в холодильник на 30 хвилин.
- Накрийте тісто антипригарним папером, зверху засипте рисом чи іншою крупою й запікайте 10 хвилин. Зніміть обважнювачі та папір і запікайте ще 10 хвилин або до золотистого кольору. Відкладіть, щоб охолодити.
- Поки корж охолоджується, зробіть начинку. Покладіть маскарпоне, лимонну цедру й цукрову пудру в миску й добре перемішайте. Викладіть на підставку охолоджений тарт, посипте чорницею й цукровою пудрою для подавання.
Останні новини Чернігівщини
До 15 та 14 років ув’язнення засуджено двох чоловіків, які вбили знайомого та викрали його трактор для продажу 11:21
За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури двох жителів міста Мена Корюківського району визнано винними в умисному вбивстві та незаконному заволодінні транспортним засобом, поєднаному з насильством, небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 115 КК України).
Поліція розслідує обставини смертельної ДТП в Чернігівському районі 11:17
Поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинув 67-річний пішохід.
“Грінч. Той, що вкрав Різдво” — запальна прем’єра у різдвяно-новорічні свята! 11:13
Святковий різдвяно-новорічний сезон у Чернігівському обласному філармонійному центрі триває! І за кілька днів до Різдва, 20 грудня 2025 року, артисти філармонійного центру зробили юним та дорослим глядачам святковий подарунок — яскраву прем’єру дитячої музичної казки у постановці Олександра Сєроштанова та Марини Маккей “Грінч. Той, що вкрав Різдво”.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:05
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 4 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.
22 грудня: цей день в Україні і світі 09:02
День 1398 Російська агресія - Day 1398 Russian aggression