Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:27:34

Цілі: чи варто покладати і чи підвищує мотивацію їх фіксація?

31.01.2021   14:34Агенцiя

Якою буде ваша реакція на черговий заклик сформулювати та записати свої цілі на рік? Можу посперечатися: позіхнете з думкою "Що, знову?"

Стандартний вираз з ужитку мотиваційних спікерів, авторів бізнес-книг, коучів та психологів так часто використовується всує, що встиг набриднути.

"Не буду переконувати у протилежному, тільки поділюся деякими думками з цього приводу", - розповідає Петро Мельник, співвласник та виконавчий директор компанії Agricom Group, спеціально для УП.Життя.

Тож які поради дає автор щодо цілепокладання читайте далі.

Чому тему цілей експлуатують усі, хто так чи інакше працює з людською свідомістю?

Відсутність цілі у людини – прямий шлях до поступового вмирання. Хай не одразу та не очевидно, але втрата смаку до життя та енергії, безцільне існування призводять до фатальної атрофії в прямому та метафоричному значеннях.

Багато людей – розумних, талановитих, активних – не можуть швидко відповісти на питання про цілі. Часом воно їх бентежить.

Це не означає, що людина проживає безцільне, позбавлене сенсу життя. Скоріш за все, її цілі просто не оформлені в слова, не сформульовані чітко, не мають термінів, але вони є та визначають щоденні дії людини.

Зануритися в себе, зрозуміти приховані в надрах думок та бажань цілі, визначити їх та конкретизувати – непроста, але вкрай важлива задача. Як її вирішити.

Ось декілька рекомендацій із мого досвіду:

1 - Вибрати правильний час

Кожен для себе обирає індивідуально, але є традиції, які можуть допомогти.

Помічали, що найчастіше про цілі говорять взимку? Період новорічних на різдвяних свят – приблизно із середини грудня до середини січня – чудово підходить для рефлексії, перезавантаження та створення власної дорожньої карти.

В атмосфері відчувається енергія, яку випромінює велика кількість людей – енергія надії на зміни до кращого, на кращу версію самого себе в новому році.

В цьому проміжку між завершеними та ще не розпочатими справами найпростіше включити режим "тиша".

В метушні та галасі, невід’ємних супутниках життя зайнятої людини, розчути внутрішній голос та зрозуміти свої почуття і бажання, надто складно. Але без цього сформулювати чіткі цілі неможливо.  

У кожного є свій рецепт занурення у тишу. Поїхати у віддалені місця, змінити картинку, посидіти на березі річки або океану, піти в гори, зайнятися медитацією, не виходячи з кімнати, провести кілька годин за гончарним кругом. Варіантів дуже багато.

Особисто я беру пляшку гарного вина, зачиняюся в кімнаті, вмикаю фільм. На день-два занурююсь у себе – домашні знають, що в цей час краще мене не турбувати. Після своєї "тиші" беру ручку та записник, пишу, роблю помітки, формулюю.

Такий метод я практикував років п’ятнадцять. Опанувавши техніку трансцендентальної медитації, зараз більше використовую її – дуже ефективно, рекомендую.

2 - Змінити своє ставлення до страху і почуття провини

Вони першими дають про себе знати, як тільки в тиші вдається увійти в контакт з собою. Для більшості з нас ці почуття – якорі, а часом – камінь на шиї, який тягне на дно.

Пригадую, в інституті мені доводилося пропускати пари, оскільки я працював. Вже після кількох прогулів мені починало надокучати вбивче почуття провини. Я не хотів повертатися в інститут, розумів, що доведеться пояснювати, виправдовуватися. Не люблю цього і не вмію.

Ніщо так не гальмує нас по життю, як провина та страх. Я був переконаний в цьому, аж поки не прочитав книгу святого Іоанна Кронштадського. Його філософія змінила моє ставлення до почуття провини і страху.

Біжи назустріч страху, піднімай страх, як каміння – під ним ти знайдеш подарунок, винагороду.  Дивовижно – це працює.

Страх та почуття провини тісно пов’язані між собою. Їх не потрібно пригнічувати, не варто ховатися від них. Навпаки, потрібно вивчати їх, знаходити в них свої точки росту, використовувати цінну інформацію про свої страхи в процесі постановки нових цілей.

3 - Вийти за свої рамки

Знаходячись в кімнаті, ви ніколи не дізнаєтеся, що приховано за її межами. Є лише один спосіб зробити це – вийти та подивитись.

Яким чином? Занурившись у дуже захоплюючий процес безперервного навчання. Це не означає відвідування дорогих тренінгів, лекцій або курсів в бізнес-школах. Існують більш доступні варіанти: книги, якісні серіали, спілкування з людьми, які чогось досягли в житті.

Для прикладу, я є членом кількох клубів, що об’єднують власників та управлінців бізнесу. Постійне спілкування, обмін досвідом, енергією, інсайтами дозволяє не лише зазирнути за межі своєї кімнати, але й окинути оком перспективу з висоти іншого поверху.

4 - Конкретизувати та фіксувати цілі

Краще – ручкою в записнику. Я практикую це вже двадцять років. Нещодавно гортав зошит – все, що я там записав, в тій чи іншій мірі було досягнуто.

Записи не лише матеріалізують цілі, перетворюють бажання в намір. Вони ще й допомагають з часом оцінити та проаналізувати: яких цілей вдалося досягти, а яких – ні; завдяки або всупереч чому, які цілі були помилковими, а які допомогли вийти на якісно новий рівень розвитку особистості, бізнесу, стосунків зі світом.

5 - Встановити посильні цілі

Формулюючи ціль, важливо розуміти, наскільки результат її досягнення тобі по зубах.

Не забуваймо: все повинно бути збалансовано. Беручи на себе забагато в одному, можна втратити в іншому. Порушуючи рівновагу, ризикуєш обернути проти себе весь світ.

6 - Ділитися та платити наперед

Люблю книги Майкла Роуча, американського вчителя тібетського буддизму. Мені імпонує філософія: якщо хочеш щось отримати, спочатку допоможи отримати бажане іншому.

Формулюючи свої цілі, корисно задуматися на тим, що на шляху до них ти можеш дати іншим? Яку користь принести, як підтримати.

Мій приклад. Я займаюся аграрним бізнесом. Окрім виробництва, мені цікаві технології для підвищення його ефективності та спрощення процесів. Бажаючи досягти успіху в галузі супутніх технологій, я підтримав молодих та талановитих IT- підприємців. Це чотири окремих проекти, в яких реалізують свій потенціал хлопці, чиї ідеї та енергетика відгукнулися мені.

Бувало, я ставив чужі інтереси та цілі вище за свої, інколи багато втрачав, практикуючи цей підхід. У таких випадках я говорив: заплатив наперед. Спрацьовувало завжди – мені поверталося більше.

Темі цілей та сенсу життя присвячено безліч книг та фільмів. Назву кілька джерел, котрі були корисними особисто для мене.

📕  "Розбуди в собі велетня" – книга мотиваційного спікера та письменника Ентоні Роббінса, яку я часто рекомендую своїм друзям та колегам.

Можна по-різному ставитися до автора: хтось його обожнює, а хтось називає пройдисвітом. Говоримо виключно про цю книгу. В ній зібрано достойні ідеї та підказки щодо того, як почистити свій розум від шкідливих переконань та почати малювати новий ескіз та чистому полотні.

📕  "Гранувальник алмазу" – книга вже згаданого мною Майкла Роуча. В ній автор розмірковує про закони успіху та продуктивну "порожнечу", або прихований потенціал всіх речей.

В комплексі з цією книгою рекомендую прослухати подкасти Роуча про буддизм та йогу – їх багато в безкоштовному доступі.

📕  "The Power of Now" – робота Екхарта Толле допоможе краще зрозуміти, в чому полягає цінність моменту та як навчитися жити тут і зараз.  

📕  "Одна справа. Як робити менше, а встигати більше" – книга авторства Джея Попасана та Гері Келлера розповідає про те, як подолати прірву між нами та нашими цілями.

Часто причиною появи цієї прірви стає невміння визначати пріоритети та концентруватися на чомусь одному, головному. "За кожною успішною людиною стоїть його головна справа", – пишуть автори книги.

Викристалізувати зі свого потоку думок, почуттів, побоювань та спогадів про невдалий досвід основне, зосередитися на ньому, визначити довгострокові та короткострокові цілі – немає більш дієвих ліків від знесилення, кращого джерела енергії.

Не існує поганих або хороших цілей, великих або нікчемних. Є ваші індивідуальні цілі, які надихають особисто вас, направляють ваші дії.

Згадайте про це наступного разу, перш ніж втомлено позіхнути, коли йтиметься про цілі.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини