Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:29:10

25 вересня - Артамон Змійовик або Зміїне свято

25.09.2020   07:25Агенцiя

Артамон Змійовик або Зміїне свято 25 вересня за повір'ями могло принести як велику удачу, так і обіцяло тяжкі хвороби - в залежності від виконання важливих правил.

календар

календар

25 вересня віруючі вшановують священномученика Автонома, який був єпископом в Італії та прославився зверненням до християнства багатьох язичників. В народі свято отримало назву день Артамона або Артамон Змійовик - вважалося, що в цей день змії повзуть геть у ліс у свої нори і впадають у сплячку. Пращури проводили певні обряди на Артамона і остерігалися порушувати суворі заборони.

Свято вважали остаточним переходом літнього часу на осіннє, коли день із ніччю рівняються.

До речі, 25 вересня було другим "зміїним святом", адже влітку перед цим відзначався ще один тематичний день - Василіска 4 червня.

На Артамона не можна було ходити в ліс і вже тим більше забрідати у хащі. Вважалося, що можна налякати змій або наступити на них випадково - а будь-яка шкода гадам у цей день обіцяла великі біди та хвороби. Крім того вірили, що мисливці можуть зустріти Василіска, який здатний суворо розправиться з кривдниками і через укус змії влити в тіло людини свою небезпечну отруту.

У день Артамона Змійовика вірили, що в лісі можна натрапити на Василіска (Фото: Василіск, ілюстрація 1584 року Йоста Аммана)

При цьому варто зазначити, що просто побачити змію на Артамона називали добрим знаком. А якщо при цьому погодувати гада - який попався на очі біля вашої хати - яйцем або м'ясом курки і пригостити молоком, то тоді можна було розраховувати на швидке багатство й удачу.

В цей день було прийнято збирати горобину, з якої господині робили корисні вітамінні заготівки, приправляли медом та за повір'ями на Артамона "заряджали" їх цілющими властивостями.
Під час збору горобини потрібно було бути вкрай обережними та акуратними, бо випадкове пошкодження деревця вважалося дуже поганою ознакою для всієї родини і могло принести нещастя близьким.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини