Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:57:55

15 невибагливих рослин для саду – "посадив і забув"

05.07.2020   17:19Агенцiя

Красиві квіти, високі дерева та пишні кущі подобаються не лише затятим садівникам. Завжди приємно пройтися по квітучій і доглянутій ділянці. На жаль, на прополювання, затінення, поливання і вкривання на зиму витрачається багато сил і часу. Міським жителям така розкіш не по кишені.

Ділимося порадами ландшафтного дизайнера, як обрати рослини, прості у догляді. А в бонусі очікуйте на насадження, які дуже примхливі.

1. Хоста

 

Хоста добре розростається і чудесно почувається в тіні. Затіненою ділянкою вважається місце, куди сонячні промені світять менш як три години на день. Комбінуйте різні сорти хости і вибирайте незвичайні забарвлення: яскраві листя ідеально прикрашають клумбу.

2. Астильба

У астильби є одна особливість: її кореневище поступово наростає вгору, при цьому його нижня частина з часом відмирає. Вона ефектно виглядає в поєднанні з іншими тіньовими рослинами, але може промерзати в особливо холодні зими.

3. Бруннера великолиста

Бруннера любить тінь і вологу, тому, якщо посадити її під деревами або у віддаленому кутку саду, рости буде зі страшною швидкістю. Землю довкола рослини не треба розрихлювати: кореневище розташовується близько до поверхні ґрунту.

 

4. Бадан

Це рослина однаково добре почувається як в тіні, так і на сонці, майже не вимагає поливу: бадан, навпаки погано переносить занадто велику вологість.

5. Ехінацея

Ехінацея — яскрава, невибаглива рослина, яке зацвіте в середині літа і буде тішити вас до кінця вересня. Квітка росте майже на будь-якому ґрунті й дуже любить сонце, а ще чудесно дивиться виглядає в букетах.

6. Горлянка повзуча

Назва рослини скаже сама за себе: вона розповзається дуже швидко, іноді навіть занадто. Щоб зупинити підкорення вашого саду, навколо горлянки повзучої можна викласти камені або насипати гальку.

7. Пушняк

Охайний і яскравий пушняк цвіте всю осінь, майже до самих холодів. Рослина добре переносить морози, і за 2-3 роки невелика квітка розростається до великого куща.

8. Цибулеві рослини

Цибулеві рослини часто вимерзають взимку. Тому вкінці осені садівники викопують цибулини калл, бегоній і зберігають їх в підвалі або іншому прохолодному приміщенні. Якщо у вашій кліматичній зоні зими холодні, а ви не хочете морочитися з викопуванням, вибирайте невибагливі цибулинні: тюльпани, нарциси.

9. Очиток

Очиток — посухостійка рослина, яка добре почувається як на сонці, так і в півтіні, практично на будь-якому ґрунті: від кам’янистого до піщаного. Догляд, який йому потрібен, — періодичний полив і прополювання. Після завершення цвітіння, треба зрізати сухі квітконоси, інакше очиток буде виглядати неохайно.

10. Барвінок

Барвінок чудово переносить посуху, але при помірному поливі буде почуватися краще. Цвіте ця рослина в травні-червні. Якщо у вашому регіоні сильні морози, вибирайте барвінок трав’янистий: він добре переносить холод. Садівники радять садити його подалі від газону, тому що розростається він швидко і потужно.

11. Вербозілля лучне

Вербозілля — невибаглива рослина, яка відрізняється високою стійкістю і до хвороб, і до шкідників. Розростаючись, здатна утворити густий яскравий килим, який буде красиво обрамляти клумбу. Також рослину висаджують в кашпо для створення незвичайних композицій.

12. Волошка синя

Завдяки добре розвиненій кореневій системі волошка добре росте на будь-якому ґрунті й здатна переносити перепади погоди: сильний вітер, пекуче сонце і високу вологість. Рослина цвіте в травні-липні та використовується як ліки.

13. Лаконос ягідний

Дуже ефектна рослина, але поводиться як бур’ян: їй не страшні хвороби і засуха. Лаконос поширюється настільки активно, чого багато садівників його не люблять. Підмерзання стається тільки в суворі зими або після морозів без снігу.

14. Фіалка садова

Фіалка (братики) дає рясний самосів, стійка до заморозків, не вимагає щедрого поливу. У несприятливих умовах рослина може обміліти і припинити цвісти, але при регулярному зволоженні ґрунту тішить око яскравими квітами.

15. Трави, прянощі, спеції: салат, петрушка, чебрець

Не тільки красиві, але також смачні та корисні пряні трави й спеції, які легко можна виростити на городі. З невибагливих прянощів популярні чебрець, розмарин, кінза, материнка, м’ята. Також викохати можна салати і зелень: петрушку, кріп, цибулю.

Бонус: рослини, які потребують особливої ​​уваги

Красива і ароматна лаванда не пристосована до нашого різко континентального клімату: взимку вона вимерзає, навесні вимокає. Якщо душа все ж просить фіолетового кущика, вибирайте лаванду вузьколисту: це найбільш придатний сорт для вирощування в наших широтах.

Улюблена садівниками екзотична кніпхофія в середніх широтах вимерзає: рослина родом з Африканського континенту холодних зим не витримує. Також згубні для весняні заморозки, які часто повертаються. Крім того, у нас кніпхофія цвіте не так рясно, випускаючи звично по 2-3 квітконоси.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини