7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів
Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення.

календар
У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).
Цілі, що стоять перед міжнародною спільнотою в досягненні процесу сталого розвитку людства, нерозривно пов'язані з питаннями здорового і повноцінного харчування, подолання не тільки проблеми голоду в окремих регіонах Землі, а й досягнення принципів здорового способу життя, в тому числі за допомогою забезпечення безпеки харчових продуктів.
Безпека харчових продуктів повинна забезпечуватися на всьому шляху їх від місця зростання і виробництва до столу людини. Тут повинні враховуватися фактори безпечного використання добрив і засобів боротьби зі шкідниками на стадії вирощування зернових, зернобобових, плодоовочевих і ягідних культур, безпечне виробництво м'ясопродуктів, птиці та риби, способи їх правильного зберігання і транспортування, а також обробки при приготуванні їжі або вживанні в їжу. На будь-якій з цих стадій продукти, що вживаються в їжу або використовуються для її приготування, можуть стати джерелом небезпеки для здоров'я людини при порушенні встановлених правил виробництва, транспортування, зберігання або правильного приготування. Ця небезпека носить переважно мікробіологічний або хімічний характер.
Окремою проблемою безпеки харчових продуктів є культура приготування і процесу вживання харчових продуктів, коли споживач сам порушує природні норми гігієни, правильного харчування і основних базових принципів транспортування, зберігання і підготовки товарів до вживання в їжу.
Всі ці проблеми завдають істотної шкоди здоров'ю людини, в окремих регіонах представляючи для неї серйозну загрозу або мають систематичний характер.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі від харчових інфекцій, а також хвороб харчового походження вмирає близько 3 мільйонів чоловік, а число зареєстрованих захворювань цього походження становить близько 600 мільйонів випадків на рік. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, а також категорії маргінальних груп, мігрантів в державах з розвиненою економікою.
Саме ВООЗ спільно з ФАО стали ініціаторами заснування Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, бо вони володіють найбільш повною інформацією і статистикою по захворюваннях, що викликаються продуктами харчування, харчовими отруєннями, а також курирують ті сфери життя суспільства, які пов'язані з виробництвом харчових продуктів і наданням медичних послуг.
Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів. Заклик звернений як до владних структур, так і до виробників харчової продукції та працівників сфери їх збуту (фермерів, працівників сільського господарства, харчової промисловості та працівників торгівлі).
Серед запропонованих заходів щодо подолання проблем, що викликаються порушенням безпеки харчових продуктів, називаються такі заходи, як посилення контролю з боку державних структур за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів, вдосконалення профілактики, діагностики та лікування харчових захворювань і підвищення якості інформації та освіти з питань здоров'я і харчування.
Заклопотаність проблемою підштовхнула ФАО і ВООЗ спільно з Комісією Африканського Союзу до проведення у 2019 році Першої Міжнародної конференції з безпеки харчових продуктів, яка відбулася в лютому 2019 року в Аддіс-Абебі.
Останні новини Чернігівщини
У Чернігові презентували кампанію з підвищення обізнаності про резолюцію ООН 1325 19:43
«1325 зміцнює країну» – під такою назвою в Чернігові відбулася пресконференція, присвячена старту інформаційної кампанії щодо підвищення обізнаності про резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Захід зібрав представників і представниць громадянського сектору та влади.
Підприємства переробної промисловості та торгівлі забезпечили майже 35 % податкових надходжень до бюджету 14:01
За січень–серпень 2025 року найбільшими платниками податків стали підприємства переробної промисловості та оптової й роздрібної торгівлі. Вони забезпечили відповідно 17,6 % та 16,7 % усіх надходжень до Зведеного бюджету України.

Водійське посвідчення за 12 тис. грн – повідомлено про підозру жителю міста Ніжин 13:25
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю міста Ніжин у одержанні неправомірної вигоди для себе, за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України).
Чернігівці літнього віку можуть вивчати англійську на безоплатному онлайн-курсі — деталі 13:03
У Чернігові стартує безоплатний онлайн-курс англійської мови для людей літнього віку. Навчання проходить одразу на кількох рівнях — від початкового до Pre-Intermediate.

Яка тепер офіційна назва війни України з російським агресором? 11:22
Бурхливі обговорення щодо назви сучасної війни України з російським агресором завершені.