Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 12 липня, 03:19:00

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

07.06.2020   09:18Агенцiя

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення.

календар

календар

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).

Цілі, що стоять перед міжнародною спільнотою в досягненні процесу сталого розвитку людства, нерозривно пов'язані з питаннями здорового і повноцінного харчування, подолання не тільки проблеми голоду в окремих регіонах Землі, а й досягнення принципів здорового способу життя, в тому числі за допомогою забезпечення безпеки харчових продуктів.

Безпека харчових продуктів повинна забезпечуватися на всьому шляху їх від місця зростання і виробництва до столу людини. Тут повинні враховуватися фактори безпечного використання добрив і засобів боротьби зі шкідниками на стадії вирощування зернових, зернобобових, плодоовочевих і ягідних культур, безпечне виробництво м'ясопродуктів, птиці та риби, способи їх правильного зберігання і транспортування, а також обробки при приготуванні їжі або вживанні в їжу. На будь-якій з цих стадій продукти, що вживаються в їжу або використовуються для її приготування, можуть стати джерелом небезпеки для здоров'я людини при порушенні встановлених правил виробництва, транспортування, зберігання або правильного приготування. Ця небезпека носить переважно мікробіологічний або хімічний характер.

Окремою проблемою безпеки харчових продуктів є культура приготування і процесу вживання харчових продуктів, коли споживач сам порушує природні норми гігієни, правильного харчування і основних базових принципів транспортування, зберігання і підготовки товарів до вживання в їжу.

Всі ці проблеми завдають істотної шкоди здоров'ю людини, в окремих регіонах представляючи для неї серйозну загрозу або мають систематичний характер.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі від харчових інфекцій, а також хвороб харчового походження вмирає близько 3 мільйонів чоловік, а число зареєстрованих захворювань цього походження становить близько 600 мільйонів випадків на рік. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, а також категорії маргінальних груп, мігрантів в державах з розвиненою економікою.

Саме ВООЗ спільно з ФАО стали ініціаторами заснування Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, бо вони володіють найбільш повною інформацією і статистикою по захворюваннях, що викликаються продуктами харчування, харчовими отруєннями, а також курирують ті сфери життя суспільства, які пов'язані з виробництвом харчових продуктів і наданням медичних послуг.

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів. Заклик звернений як до владних структур, так і до виробників харчової продукції та працівників сфери їх збуту (фермерів, працівників сільського господарства, харчової промисловості та працівників торгівлі).

Серед запропонованих заходів щодо подолання проблем, що викликаються порушенням безпеки харчових продуктів, називаються такі заходи, як посилення контролю з боку державних структур за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів, вдосконалення профілактики, діагностики та лікування харчових захворювань і підвищення якості інформації та освіти з питань здоров'я і харчування.

Заклопотаність проблемою підштовхнула ФАО і ВООЗ спільно з Комісією Африканського Союзу до проведення у 2019 році Першої Міжнародної конференції з безпеки харчових продуктів, яка відбулася в лютому 2019 року в Аддіс-Абебі.

Останні новини Чернігівщини

У зв’язку зі станом води чернігівцям тимчасово не рекомендується купатися в Стрижні

У зв’язку зі станом води чернігівцям тимчасово не рекомендується купатися в Стрижні 14:11

Від Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» надійшла інформація про те, що в ході здійснення соціально – гігієнічного моніторингу при плановому дослідженні проби води р. Стрижень, відібраної у місті відпочинку в районі ландшафтного парку «Ялівщина» 9 липня 2020 року, було встановлено її невідповідність вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів» №173-96 за мікробіологічними показниками.

Голова Чернігівської ОДА зустрівся з колективом санаторію

Голова Чернігівської ОДА зустрівся з колективом санаторію "Пролісок" 14:08

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко разом з депутатами Чернігівської обласної ради Валерієм Гавриленком та Андрієм Віротченком провели зустріч з колективом КНП «Обласний дитячий санаторій «Пролісок» Чернігівської обласної ради.

У І півріччі більше тисячі пар створили родини

У І півріччі більше тисячі пар створили родини 13:53

Весілля – це час, коли збуваються мрії закоханих, а пам'ять створює нові спогади. Реалізувати усі задуми та прагнення громадянам допомагають органи державної реєстрації актів цивільного стану, котрі в урочистій атмосфері запрошують молодят на весільний рушник.

Тривожний сигнал щодо політики національної пам’яті з Ічнянської ОТГ

Тривожний сигнал щодо політики національної пам’яті з Ічнянської ОТГ 13:50

Неабияку тривогу викликає реалізація державної політики національної пам’яті в Ічнянській об’єднаній територіальній громаді Чернігівської області. Яскравий приклад тому – співставлення двох фактів про події останніх тижнів.

Оголошено обласний конкурс рукописів місцевих авторів Чернігівщини

Оголошено обласний конкурс рукописів місцевих авторів Чернігівщини 13:23

Комісія з питань підтримки місцевого книговидання, що діє при обласній державній адміністрації, оголошує про проведення конкурсу рукописів місцевих авторів 2020 року. Таке рішення члени комісії ухвалили 10 липня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини