Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:15:39

7 червня - День Святої Трійці. П’ятидесятниця

07.06.2020   09:17Агенцiя

7 червня православні та греко-католики святкують Трійцю.

календар

календар

Згідно з Євангелієм в день, коли з небес на Ісусових апостолів зійшли вогненні язики Духу, апостоли заговорили різними мовами, щоб надалі здійснювати покликання йти до народів і проповідувати вчення Христове. Сходження Святого Духу обіцяв апостолам Христос у день Свого вознесіння. Обіцянка сповнилася через десять днів, на 50-й день після Воскресіння.

Тому свято ще зветься П'ятидесятницею. Українці називають його також Зеленими святами, бо здавна в час зміни весни на літо замаюють оселі зеленню-клечанням, посипають долівку травою й татар-зіллям. Таким чином вшановують невмирущість життя і невичерпність його джерела.

У християнській символіці зелена барва так само означає життя. Зеленими гілками і квітами на Трійцю прикрашають храми й церковні подвір'я, а священики освячують оберемки зелені, які люди приносять до церкви.

Цікаво, що образ Трійці українці шанують ще з дохристиянських часів. Різдвяний трисвічник, що зветься "трійця", колядки про створення світу, гаївки-веснянки, троїстий знак на писанках свідчать про духовні знання наших предків, які на сьогодні майже втрачені. І, можливо, найцікавішим відгомоном стародавніх вірувань стали громадські звичаї взаємодопомоги, які трималися в українському суспільстві аж до середини ХХ століття

Свято П`ятидесятниці присвячене зішестю Святого Духа на апостолів, які зібралися разом у Сіонській світлиці в Єрусалимі на 50-й день після Воскресіння Христова.
За переказами, сповнившись Святого Духа, Петро та інші апостоли почали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали. Це так вразило людей (в більшості своїй юдеїв), що багато хто увірував в Ісуса Христа, і того ж дня близько трьох тисяч людей прийняло Святе Хрещення. Відтоді кількість християн щодня збільшувалося.

Свято Трійці, по суті, є днем становлення Церкви Христової. На П'ятидесятницю у віруючих, на знак радості та подяки Богові за те, що Він відродив людей через хрещення в нове життя, прийнято зривати гілочки берези - символ життя, приходити з ними до церкву або просто ставити у вазу березовий букет (у Україні вітки тополі, липи, різні трави), додаючи до нього будь-які квіти.

В 2020 році День Святої Трійці. П’ятидесятниця припадає на 7 червня.


 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини