Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:11:18

Емоційне вигорання: як повернути задоволення від життя та роботи

24.05.2020   12:02Агенцiя

Постійне перебування в чотирьох стінах, відсутність спілкування з друзями та належної комунікації з колегами, стерті межі між роботою та особистим життям, накопичення стресу та багато інших незручностей, спричинених самоізоляцією, могли спровокувати емоційне вигорання.

Якщо ви не відчуваєте задоволення від раніше улюбленої роботи, втомилися від життя та не знаєте, де знайти сили піднятися з ліжка – скоріш за все вигорання під час карантину торкнулося і вас. Пропонуємо лікувати його разом.

Work–life balance

Найкращою профілактикою емоційного вигорання є збереження балансу між роботою та особистим життям. Тому і головна мета лікування – налагодити цей баланс. Поки ви працюєте у дистанційному режимі слідкуйте за часом, що приділяєте праці: він не повинен перевищувати 8-10 годин. Якщо вам важко відірватися від роботи, то заводьте будильник, який повідомлятиме, що час вимкнути комп’ютер та присвятити свій час сім’ї або хобі.

Офіс як чарівна пігулка

Допоможе повернути графік у ваше життя офісна робота. Тут у вас буде менше шансів сидіти за комп’ютером до ночі чи обідати прямо на робочому місці. Комунікація з колегами та зміни домашньої обстановки зможуть повернути вам задоволення до роботи та життя в цілому. Про те, як правильно повернутися до офісного життя, читайте у нашому матеріалі.

Лайтовий режим роботи

Коли ви не можете дозволити собі зовсім не працювати та відпочити десь далеко від міської метушні, потрібно зменшити навантаження роботою. Намагайтеся не хапатися за все одразу, виконання ваших робочих завдань не повинно виходити за межі встановленого графіку. Плануйте свій день: виділіть час на виконання кожної справи. Додайте у план і власні перерви на обід та каву – не варто нехтувати невеликими паузами у розпал робочого дня. Навчіться говорити «ні», якщо вас постійно просять затриматися на роботі та щоразу додають обов’язків. Спробуйте обговорити з роботодавцем зміну вашого графіку, зменшення навантаження або хоча б різноманіття робочих завдань.

Допомога ближнього

Не соромтеся просити про допомогу. Звертайтеся до колег, які не завантажені роботою, або розподіліть роботу між своїми підлеглими. Те саме стосується і домашніх справ. Якщо вам не приносить задоволення кулінарія чи прибирання, обговоріть це зі своїм партнером. Можливо, знайдеться спосіб звільнити вас від цього тягаря і ви зможете присвятити вільний час тому, що любите. Розповідайте рідним та близьким про свої переживання – лише так вони зможуть вам допомогти подолати емоційне вигорання.

Задоволення базових потреб

Якщо ви відчуваєте емоційне вигорання, то виконання навіть найпростіших завдань потребує титанічних зусиль організму. Аби не накопичувати втому й негативні емоції, потрібно дбати про власне здоров’я. Найперше, потурбуйтеся про здоровий сон – саме він сприяє відновленню організму та дає заряд енергії. Далі подбайте про харчування: шкідлива їжа та алкоголь дають короткотривалий ефект послаблення емоційного вигорання. Повернути ентузіазм вам допоможе здорове харчування, з великою кількістю свіжих овочів та фруктів, а також заняття спортом.

Відпочинок

Зараз ніхто не має можливості взяти відпустку та прогулюватися старими європейськими вуличками або хоча б втекти на безлюдний острів від навколишнього світу з його проблемами. Тож потрібно правильно провести час після роботи та вихідні. Якщо є така можливість, не займайтеся тим, від чого не отримуєте задоволення, а присвятіть вільний час тому заняттю, яке заряджає вас енергією. Не зазирайте у пошту та не відповідайте на робочі дзвінки у вільний час. Спілкуйтеся з членами родини та друзями, адже це допоможе відволіктися від похмурих думок не гірше відпустки.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини