Смачні рецепти вихідного дня: готуємо тушковану капусту
Варіантів, як приготувати тушковану капусту, чимало. Але по-справжньому смачною страва вийде, якщо ви будете використовувати тільки свіжі та якісні інгредієнти. Завдяки хорошим продуктам і перевіреним рецептам ви зможете потішити себе та близьких новим «прочитанням» знайомої усім з дитинства їжі.
Тушкована капуста: рецепт традиційний
Базові рецепти з тушкованою капустою (точніше, страви, приготовані за ними) належно оцінять і дорослі, і діти. Щоб зробити відмінний гарнір, достатньо лише чітко дотримуватися покрокової інструкції. А якщо проявити фантазію та додати в овочеву масу гриби, м’ясо або чорнослив, страва набуде зовсім іншого смаку.
Інгредієнти
- 700 г білокачанної капусти;
- 1 морквина;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 4 ст. л. рослинної олії;
- перець, сіль — за смаком.
Із перерахованої вище кількості продуктів вийде 3 порції гарніру. На його приготування знадобиться 45 хвилин.
Покрокова інструкція
- З капусти зняти верхні листки. Обполоснути качан, дрібно посікти.
- Очищену морквину подрібнити на тертушці з великими отворами.
- Почистити цибулю, порізати кубиками.
- Поставити на вогонь глибоку сковороду. Влити половину олії.
- Помістити в сковорідку цибулю, моркву. Обсмажити 10 хвилин, перекласти овочі на тарілку.
- Сковороду змастити олією, що залишилася. Викласти в ємність капусту. Обсмажити 10 хвилин.
- Додати до капусти цибулю, моркву, перець, сіль. Все добре вимішати.
- Накрити сковорідку кришкою, зменшити вогонь і залишити овочеву масу тушкуватися 15–20 хвилин.
У закладах громадського харчування в цю їжу обов’язково додають томатну пасту. Вона надає тушкованому гарніру особливого смаку.
Як приготувати тушковану капусту з м’ясом
Класична капуста тушкована нерідко готується з м’ясом. Спробуйте зробити цю апетитну та ситну їжу, яка обов’язково навіє приємні дитячі спогади.
Інгредієнти
- 1 кг капусти;
- 500 г курячого філе;
- 1–2 цибулини;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. оцту;
- ½ склянки води;
- 1 ст. л. борошна;
- 1 ст. л. цукру;
- лавровий лист, сіль, чорний перець — за смаком.
Із такої кількості складових отримаєте 4 порції страви. Час приготування — 45 хвилин.
Покрокова інструкція
- Очищену цибулю порізати кубиками.
- Нашаткувати капусту.
- Філе також порізати кубиками.
- По одній хвилині обсмажити в олії спочатку цибулю, потім філе. Посолити. Знову обсмажити кілька хвилин.
- Додати капусту, воду.
- Тушкувати 20 хвилин під кришкою.
- Перемішати оцет, пасту та борошно. Додати в капусту.
- Приправити суміш спеціями.
- Тушкувати приблизно 10 хвилин.
Тушкуємо капусту з грибами
Страви з тушкованої капусти з грибами смакують не лише вегетаріанцям і тим, хто дотримується посту. Такий гарнір — чудовий «партнер» для м’яса, риби. Також свіжа тушкована капуста з грибами використовується як начинка для відкритих пирогів, печених або смажених пиріжків.
Інгредієнти
- 500 г білокачанної капусти;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 300 г печериць;
- 100 мл води;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 5 ст. л. рослинного масла;
- кмин, сіль, чорний перець — за смаком.
Із такої кількості продуктів ви зможете зробити 4 порції страви. Приготування забере трохи менше години.
Покрокова інструкція
- Вимиті та очищені гриби крупно порізати.
- Змастити глибоку сковороду олією. Наповнити грибами, поставити смажитися.
- Нашаткувати капусту.
- На тертушці з великими отворами подрібнити очищену морквину.
- Готові гриби перекласти в тарілку.
- Поки сковорода гаряча, додати на неї олію, викласти моркву, капусту.
- Помішуючи, обсмажити овочі на невеликому вогні десь 20 хвилин.
- Додати цибулю. Смажити 7 хвилин.
- Додати томатну пасту, спеції. Пасерувати 2 хвилини.
- Знову викласти на сковорідку смажені гриби. Влити воду, якщо маса, що готується, суха.
- Накрити сковорідку кришкою й тушкувати капусту з грибами 5 хвилин.
Коли процес термічної обробки завершиться, залиште тушковану капусту під кришкою ще на півгодини: так вона вийде духмяною та смачною. Цю їжу можна вживати й гарячою, й холодною.
Ресторанні страви з тушкованої капусти
У закладах високої кухні пропонують не звичні варіанти з «Книги про смачну та здорову їжу», а страви інших країн. Тушкована капуста, рецепт якої відрізняється від знайомого нам, є, наприклад, у чеській кухні. Ми ж пропонуємо вам спробувати німецький варіант згаданої страви.
Інгредієнти
- 1/2 капустини середнього розміру;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- 1 ч. л. мускатного горіха;
- 2 ст. л. томатного пюре або аджики;
- 1 ст. л. гірчиці;
- 5–7 гілочок свіжого чебрецю;
- сіль, чорний перець — за смаком.
З цієї кількості складових вийде 4–6 порцій страви. Приготування забере 1 годину.
Покрокова інструкція
- З капусти зняти верхні листки. Посікти качан соломкою.
- Почистити морквину. Подрібнити на дрібній тертушці.
- Обчистити цибулину, часник, порізати соломкою.
- Розігріти глибоку сковороду, змастити олією. Висипати цибульно-часникову соломку, смажити кілька хвилин.
- Додати моркву. Смажити, помішуючи, кілька хвилин.
- Додати капусту, влити приблизно пів склянки води, накрити сковорідку кришкою та залишити на невеликому вогні на 15 хвилин.
- Додати спеції, вимішати. Залишити масу мліти під кришкою ще на 10 хвилин.
- Коли тушкована капуста буде практично готовою, додати мускатний горіх. Потім все гарненько вимішати.
У готову страву додайте гілочки чебрецю. Подавати таку тушковану капусту можна як самостійно, прикрасивши зеленню, так і як гарнір до м’яса.
Обирайте рецепт, що припав до вподоби, та насолоджуйтеся апетитною корисною їжею!
Останні новини Чернігівщини
З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04
З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.
За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55
За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.
Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51
За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).
Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49
З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.
Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45
Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.