Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:11:53

Прибирання за системою "Флай-леді": все, що потрібно знати

03.05.2020   09:57Агенцiя

Система прибирання «Флай-леді» давно заполонила соціальні мережі. Нею діляться домогосподарки з різних куточків світу, влаштовують марафони, заводять щоденники й складають свій власний розклад.

Здавалося б ніколи прибирання не було на стільки цікавим, як за цією системою. Деякі жінки вважають, що «Флай-леді» – це не просто система, а спосіб життя. Свої досягнення вони показують в Instagram та Pinterest.

Що таке «Флай-леді»

Вперше цю систему прибирання розробила Марла Сіллі у 1999 році (Північна Кароліна, США). Ідея з’явилася не на порожньому місці, а базується на програмі «Неохайні сестри» від Пеггі Джонс і Пем Янг.

«Флай-леді» була вигадана для тих, хто хоче ефективно вести господарство, без зайвих клопотів. Система продумана так, щоб прибирання приносило менше стресу. Процес розбивається на малі завдання, які швидко виконуються.

На допомогу господиням  випускаються статті у блогах, електронні розсилки, нові пости у групах. Все вже продумано заздалегідь і не забере багато часу для планування прибирання. Відпрацьовані роками прийоми прибирання складаються у загальну скарбничку, яка доступна кожній флаюшці.

Для кого корисна система прибирання «Флай-леді»

Варто замислитися над використанням цієї системи, якщо вам підходить хоч один з описів деяких ситуацій.

 
  1. Ви живете з думкою «Не дай, Боже, хтось зайде в будинок, а в мене не прибрано».
  2. У вас поганий настрій з незрозумілих причин.
  3. Кричите на дітей.
  4. Не можете знайти необхідних речей у будинку через безлад.
  5. Вікна в оселі на стільки брудні, що неможливо зрозуміти, яка погода на вулиці.

«Флай-леді» розроблена для тих, хто хоче впоратися з мотлохом та хаосом у своїй оселі. Марла Сіллі запевняє, що саме такий спосіб прибирання дозволить кожній господині полюбити себе.

Додаток «Флай-леді»

Для любительок користуватися ґаджетами, замість купи календарів та планерів, розроблений спеціальний додаток «Флай-леді». Він абсолютно безкоштовний. Користувачі рекомендують завантажувати FlyLadyPlus на свій смартфон. Розроблений також й FlyLady Messenger, але цей додаток платний. Користувачі FlyLadyPlus отримують щотижня лист від Марли Сіллі з мотиваційними настановами. Кожного ранку на головній сторінці з’являється завдання на день. А для тих, хто не розібрався, як правильно побудувати свій графік, є можливість поставити питання, у розділі «Запитай Flylady». Найбільше флаюшкам подобається таймер, який можна встановити на виконання завдання, і курси,  що доступні користувачам додатку.

Зони прибирання

Кожного тижня виділяються певні зони для прибирання і завдання, які потрібно зробити. За словами Марли Сіллі, в будинку знаходяться 5 зон. У перший тиждень місяця необхідно прибрати першу і другу зони. Як правило, перша зона – це їдальня та коридор, друга зона – кухня. Третю зону прибирають на другий тиждень. У цей час варто зосередитись на ванній кімнаті та ще одній кімнаті у будинку, наприклад, дитячій. Четверта зона – головна спальня, ванна кімната, гардероб – прибирається на третій тиждень. А вже на четвертий тиждень варто звернути увагу на п’яту зону – вітальню. На кожну зону господиня повинна витрачати не більше 15 хвилин. Як стверджує розробниця цієї системи, вже через тиждень можна помітити результат такого прибирання, а сам процес не буде обтяжувати.

Як працюючій жінці прибирати за системою «Флай-леді»?

Варто продумати хід прибирання заздалегідь, якщо хочете, аби ваша оселя сяяла. Працюючі жінки можуть скласти графіки (рутини) для ранку та вечора. Це позбавить від зайвих думок на роботі, а також допоможе виконати усі вечірні справи не поспішаючи. Розробіть таку рутину один раз і перетворіть її на свою звичку. Так ви з легкістю зекономите свій час.

 

Прибічники прибирання «Флай-леді» радять завести контрольний журнал, в якому можна записувати усі побажання щодо прибирання в оселі на тиждень. Плюси такого планування очевидні: не варто замислюватись, що приготувати на вечерю, економите свої сили, позбуваєтесь зайвого мотлоху. Вкладені сили мінімальні, а метушня не буде псувати настрій.

Не потрібно економити на засобах для прибирання. Швабри повинні мити, а не розводити бруд по поверхні. Ганчірки для мийки вікон мають бути спеціально підібраними. На своїх місцях повинні стояти щітки для щоденного прибирання. Придбайте гумові рукавички, щоб не завдати шкоди рукам. Всі ці засоби й так є у кожної господині, але потрібно вміти ними правильно користуватись.

Аби система прибирання «Флай-леді» повністю увійшла в ваше життя, необхідно дотримуватися звичної рутини й виділяти час для себе. Ті, хто вже користується цією системою, радять одягати гарний й зручний домашній одяг, тримати в чистоті раковину на кухні й хвалити себе.

На жаль, у господинь не має чарівних паличок, щоб за секунду перетворити свій дім у затишну і чисту оселю, особливо, коли є багато інших проблем у житті. Проте, тепер у вашому арсеналі є один зі способів, який допоможе зробити прибирання з легкістю, а ще трішки більше полюбити себе.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини