Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:00:13

Як розфарбувати яйця до Великодня. Цікаві поради

12.04.2020   12:42Агенцiя

Існує безліч традицій, які супроводжують одне із найвеличніших християнських свят – Великдень. Це і Великий піст, Чистий четвер, випікання пасок та безумовно звичай, без якого неможливо уявити Великдень - розфарбовування пасхальних яєць.

У цьому процесі може брати участь уся родина від малого до великого, проявляючи усю свою фантазію. Проте, небагато з "яєчних художників" знають, як правильно прикрасити яйце, щоб воно не тріснуло в киплячій воді, а колір вийшов інтенсивним.

Щоб зберегти шкаралупу цілою до кінця варіння, яйця треба близько години потримати при кімнатній температурі. У воду бажано додати столову ложку солі. Також можна на одному кінці яйця проколоти маленький отвір. Щоб фарба лягала рівніше, перш ніж фарбувати яйця, їх необхідно знежирити - протерти мильним розчином або спиртом.

Тепер про самі способи фарбування яєць.

1. Лушпиння цибулі - найвідоміший і доступніший всім спосіб. Яйця можна пофарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару. Потрібно приготувати відвар з цибулиння і дати йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба узяти більше і варити його біля півгодини до того, як у відвар опустити яйця.

Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв. Вийняти, остудити.

2. Щоб яйця вийшли жовтого або золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується з листя, можна сухого, молодої берези і настоюється біля півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, вийняти й остудити.

3. Вже варені яйця натерти соком (буряковим, морквяним).

4. Покладіть яйця в каструлю, залийте їх водою. Додайте чайну ложку оцту. Кип'ятіть яйця 15 хвилин з натуральними фарбувальними добавками.

Світло-червоний - буряк або чорниця.

Оранжевий - цибуля.

Ясно-жовтий - апельсини або лимони, морква.

Ясно-зелений - листя шпинату, кропиви.

Зелений - зелені яблука.

Синій - листя червоної капусти.

Бежевий або коричневий - кава.

Якщо після фарбування поставити яйця в цьому ж відварі на всю ніч в холодильник, то забарвлення буде яскравішим.

5. Мокрі яйця обкачують в сухому рисі, завертають в марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилипнув до яйця) і варять в цибулинні звичайним способом. Виходять яйця в цятку.

6. Для отримання мармурового ефекту потрібно обернути яйця в цибулиння і зверху зав'язати яким-небудь бавовняним матеріалом.

7. При фарбуванні можна обмотати яйця різноколірними нитками, тоді на них вийдуть цікаві орнаменти.

8. Зварити яйця у воді з содою. Обгорнути яйця в різноколірні шовкові шматки матерії, перев'язати ниткою. Знову їх прокип'ятити в цій воді, дати охолонути, відкрити шматочки матерії.

9. Зірвіть молоді листки різної форми (наприклад, листки петрушки). Прикладіть до яєць ці листочки, обмотайте панчохою і туго зав'яжіть. Опустіть в міцно заварене цибульне лушпиння. Варити довго.

10. Забарвлені будь-якою харчовою фарбою яйця ще гарячими промокнути серветкою, поставити в чарку або підставку для яєць і тонким акварельним пензликом розмалювати їх, поки вони не охололи. У цьому способі все залежить тільки від багатства вашої фантазії.

11. Так само можна пофарбувати яйця не тільки зовні, але і зсередини. Потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і в деяких місцях проштрикнути шкаралупу голкою. Потім кип'ятити ще якийсь час до готовності в міцній заварці з додаванням гвоздики, кориці і коріандру.

Після фарбування пасхальних яєць для додання блиску потрібно протерти їх олією.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.