Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 10:26:32

Не 23 лютого... Ось коли треба вітати українських чоловіків

23.02.2020   10:31Агенцiя

23 лютого – День Червоної армії і Флоту. Зараз в низці постсоціалістичних країни відзначають це "свято" як День захисника Вітчизни, але українцям про нього давно пора забути. Наша Вітчизна – це Україна, а не СРСР, тому й вітати чоловіків ми маємо в інші дні.

календар

календар

Ми пропонуємо забути про радянське свято 23 лютого і приберегти урочисті слова для українських чоловіків до інших – українських дат. Яких? Зараз розповімо!

23 лютого раніше відзначали і в Україні, але 2014 року в цей день було оголошено жалобу після розстрілу Небесної Сотні. Того ж дня президент Петро Порошенко заявив, що Україна більше ніколи не буде відзначати це свято за військово-історичним календарем РФ. "Ми будемо поважати захисників своєї Батьківщини, а не чужої", – влучно підкреслив Порошенко.

До речі, у СРСР 23 лютого спершу було Днем Червоної армії і Флоту, який потім перейменували у День Військово-морського флоту, а потім – у День захисника Вітчизни. Основою свята стали події січня 1918 року під час Першої світової війни: тоді уряд СРСР на чолі з Леніним ухвалив Декрет про організацію Робітничо-селянської Червоної Армії.

Поступово це свято трансформувалося у День захисника Вітчизни – його на державному рівні й досі відзначають у Росії, Білорусі, Таджикистані та Киргизстані. Як вам така компанія?

Припиніть вітати чоловіків 23 лютого – ось вам перелік свят, які варто відзначати українцям.

14 жовтня – День захисника України, День створення УПА, День українського козацтва. Це потрійне свято й замінило совкове 23 лютого, адже наші військові успадкували славу давньоукраїнських княжих дружин і Війська Запорізького, українських січових стрільців та вояків Української Повстанської Армії. З 2015 року є державним вихідним, тому дарувати чоловікам шкарпетки можна саме в цей день.
   
6 грудня
– День Збройних сил України. Ми відзначаємо цю дату з 1993 року на честь ухвалення 6 грудня 1991-го закону "Про Збройні Сили України". Щороку президент України вітає всіх службовців української армії, тож вітати захисників можна й у цей день.
   
14 березня – День українського добровольця. Це свято Україна офіційно запровадили в 2017 році, і воно вже на носі! Саме 14 березня вшановують героїзм захисників української незалежності, зокрема – учасників добровольчих формувань.
   
Третя неділя червня – День батька. Традиція святкувати День батька походить зі Штатів – історія свята сягає початку ХХ століття. Разом зі американцями цю дату відзначають різні країни у всьому світі. В Україні День батька відзначають у третю неділю вересня.
   
19 листопада – Міжнародний день чоловіків. На противагу 8 березню в світі існує щорічне міжнародне свято чоловіків. Вперше його відсвяткували 1999 року в Тринідад і Тобаго, і відтоді воно поширилося іншими країнами світу.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.