Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:23:41

19 Лютого - День народження синоптичної карти

19.02.2020   07:42Агенцiя

Синоптична карта («осяжна одночасно») — це географічна карта, на якій умовними знаками нанесені результати спостережень багатьох метеостанцій. Така карта дає наочне уявлення про стан погоди в даний момент.

календар

календар

При послідовному складанні карт з'ясовуються напрямки руху повітряних мас, розвиток циклонів, переміщення фронтів. Аналіз синоптичних карт дозволяє передбачати зміни погоди. Можна відстежити зміни стану атмосфери, зокрема, переміщення і еволюцію атмосферних збурень, трансформацію і взаємодію повітряних мас.

Днем народження синоптичної карти прийнято вважати 19 лютого 1855 . Директор Паризької обсерваторії Урбен Левер'є (1811-1877), астроном-теоретик, що потряс весь світ відкриттям в 1846 році восьмий планети Сонячної системи Нептуна, представив Паризькій академії наук оперативну карту погоди в Європі на інтервал часу між 9 і 10 годинами ранку того ж дня.

Перша в історії науки синоптична карта, складена за погодними даними, надісланими в Париж телеграфом з ряду європейських міст, поклала початок всесвітньої службі погоди. Робота Левер'є довела, що за допомогою синоптичних карт можна передбачити виникнення жахливої сили штормів, подібних тому, що під час Кримської війни осені 1854 погубив поблизу Севастополя англо-французьку військову ескадру.

На першій карті були намальовані лінії рівного тиску-ізобари, і виявилося, що лінії мають замкнуту форму й окреслюють області високого і низького тиску, і саме вони формують погоду.

Сучасна синоптична карта хоч і сильно відрізняється від своєї прабабусі по насиченості і наочності, але суть її залишилася колишньою. Сьогодні карти погоди обробляють за допомогою комп'ютерних систем, які дозволяють в лічені секунди проводити розрахунки, які раніше синоптики проводили годинами.

Це значно полегшує процес прогнозування погоди і дозволяє синоптика в заощаджений час більш детально продумати свій прогноз і, таким чином, підвищити його точність. З приходом нових технологій суть роботи синоптика не змінилася. Він як і раніше вірний синоптичного методу, і карта погоди для нього - настільна книга.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини