Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:54:14

Готуємося до Масниці 2020: дати, традиції, прикмети

09.02.2020   10:00Агенцiя

Тиждень перед Великим постом називається Масниця або Сиропусний. За звичаєм, цього тижня відмовлялися від м’яса, натомість готували з молочних продуктів, зокрема сиру, що й дало назву цим дням.

Масний тиждень, що символізує проводи зими і радісне очікування весни, - це підготовка до Прощеної неділі. Щороку Масниця припадає на різні дати, в залежності від того, на який день випадає Великдень.

У 2020 році сиропусний тиждень  триватиме з 23 лютого по 1 березня.

Масний тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масниця (з понеділка по середу) — коли можна займатися господарськими роботами, і Широка Масниця (з четверга по неділю) — коли починаються широкі гуляння.

У кожного дня тижня своє, особливе, значення:

Понеділок — зустріч. Саме в цей день, зустрічають гостей, випікають перший млинець і створюють опудало Масниці з підручних матеріалів, соломи і старих речей. Крім того, в понеділок ходили в гості до сватів і обговорювати подробиці майбутнього святкування: час, місце і склад гостей.

Вівторок — загравання. Для незаміжніх дівчат це день оглядин. Коли можна кликати незнайомих хлопців додому або гуляти з ними. Саме обряди зводилися до сватання, щоб після Великого посту зіграти весілля. Також існує повір'я, що якщо в цей день не з'їхати з гірки на санях, то можна цим образити Масляну.

Середа — ласунка. В цей день всі господині накривали стіл з різних страв, і в першу чергу з млинців. А теща запрошувала зятя, пригощала власноруч спеченими млинцями і демонструвала свою прихильність до чоловіка доньки.

Четвер — розгуляй. З цього дня починається Широка Масниця. Суть цього дня полягає в тому, щоб виплеснути всю негативну енергію, накопичену за зиму, і вирішити конфлікти, якщо вони є.

П’ятниця — тещині вечорниці. У цей день теща ходить в гості до зятя на млинці. А зять повинен показувати свою повагу матері дружини. Якщо дотримуватися цього ритуалу, то стосунки між тещею і зятем налагодяться.

Субота — посиденьки зовиці (зовиця — сестра чоловіка). За традицією в цей день ходять до всіх своїх рідних, друзів і сусідів, які повинні пригощати гостей млинцями. А молоді невістки запрошують в гості до себе сестер чоловіка та інших родичів.

Неділя — Прощений день. У цей день серед близьких людей прийнято просити одне в одного пробачення за завдані образи і неприємності. А після цього спалювати опудало Масниці, співати й танцювати.

Не варто забувати, що протягом сирного тижня віруючим, які збираються дотримуватися посту, можна вживати молочні продукти, але вже заборонено вживати м’ясні.
Масляна: Прикмети й ворожіння

Ще одна цікава традиція на свято — ворожіння на першому випеченому млинці:

    Якщо млинець легко перевернувся — варто чекати заміжжя в цьому році.
    Млинець прилип до сковороди — ще як мінімум 3 роки залишишся в батьківському домі.
    Рівні краї у млинця — заміжжя буде щасливим, нерівні - варто ще раз обдумати рішення виходити заміж.
    Скільки дірочок вийшло в млинці, стільки і дітей можна очікувати.
    Млинець засмажений в середині - чоловік буде вірним, а з боків — гулящий.
    Перший рум’яний млинець обіцяє здоров’я, а блідий — попереджає про хвороби.
    Тонкий млинець — рік буде легким, товстий — труднощі в майбутньому році.

 А вже у понеділок, 2 березня, розпочинається Великий піст, який триватиме до 19 квітня — Великодня.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.