Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:05:40

Готуємося до Масниці 2020: дати, традиції, прикмети

09.02.2020   10:00Агенцiя

Тиждень перед Великим постом називається Масниця або Сиропусний. За звичаєм, цього тижня відмовлялися від м’яса, натомість готували з молочних продуктів, зокрема сиру, що й дало назву цим дням.

Масний тиждень, що символізує проводи зими і радісне очікування весни, - це підготовка до Прощеної неділі. Щороку Масниця припадає на різні дати, в залежності від того, на який день випадає Великдень.

У 2020 році сиропусний тиждень  триватиме з 23 лютого по 1 березня.

Масний тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масниця (з понеділка по середу) — коли можна займатися господарськими роботами, і Широка Масниця (з четверга по неділю) — коли починаються широкі гуляння.

У кожного дня тижня своє, особливе, значення:

Понеділок — зустріч. Саме в цей день, зустрічають гостей, випікають перший млинець і створюють опудало Масниці з підручних матеріалів, соломи і старих речей. Крім того, в понеділок ходили в гості до сватів і обговорювати подробиці майбутнього святкування: час, місце і склад гостей.

Вівторок — загравання. Для незаміжніх дівчат це день оглядин. Коли можна кликати незнайомих хлопців додому або гуляти з ними. Саме обряди зводилися до сватання, щоб після Великого посту зіграти весілля. Також існує повір'я, що якщо в цей день не з'їхати з гірки на санях, то можна цим образити Масляну.

Середа — ласунка. В цей день всі господині накривали стіл з різних страв, і в першу чергу з млинців. А теща запрошувала зятя, пригощала власноруч спеченими млинцями і демонструвала свою прихильність до чоловіка доньки.

Четвер — розгуляй. З цього дня починається Широка Масниця. Суть цього дня полягає в тому, щоб виплеснути всю негативну енергію, накопичену за зиму, і вирішити конфлікти, якщо вони є.

П’ятниця — тещині вечорниці. У цей день теща ходить в гості до зятя на млинці. А зять повинен показувати свою повагу матері дружини. Якщо дотримуватися цього ритуалу, то стосунки між тещею і зятем налагодяться.

Субота — посиденьки зовиці (зовиця — сестра чоловіка). За традицією в цей день ходять до всіх своїх рідних, друзів і сусідів, які повинні пригощати гостей млинцями. А молоді невістки запрошують в гості до себе сестер чоловіка та інших родичів.

Неділя — Прощений день. У цей день серед близьких людей прийнято просити одне в одного пробачення за завдані образи і неприємності. А після цього спалювати опудало Масниці, співати й танцювати.

Не варто забувати, що протягом сирного тижня віруючим, які збираються дотримуватися посту, можна вживати молочні продукти, але вже заборонено вживати м’ясні.
Масляна: Прикмети й ворожіння

Ще одна цікава традиція на свято — ворожіння на першому випеченому млинці:

    Якщо млинець легко перевернувся — варто чекати заміжжя в цьому році.
    Млинець прилип до сковороди — ще як мінімум 3 роки залишишся в батьківському домі.
    Рівні краї у млинця — заміжжя буде щасливим, нерівні - варто ще раз обдумати рішення виходити заміж.
    Скільки дірочок вийшло в млинці, стільки і дітей можна очікувати.
    Млинець засмажений в середині - чоловік буде вірним, а з боків — гулящий.
    Перший рум’яний млинець обіцяє здоров’я, а блідий — попереджає про хвороби.
    Тонкий млинець — рік буде легким, товстий — труднощі в майбутньому році.

 А вже у понеділок, 2 березня, розпочинається Великий піст, який триватиме до 19 квітня — Великодня.

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини