Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:37:32

Помилки, які ми всі робимо під час використання смартфонів

19.01.2020   14:58Агенцiя

Уявити сучасне життя без використання смартфонів просто неможливо. Люди вже звикли, що можуть зателефонувати будь-кому і дістати швидко необхідну інформацію.

Смартфон – це зручно, швидко та економічно,  хоча за це доводиться дорого платити і ми маємо на увазі не гроші, а здоров’я.

Прив’язуючись до мобільного телефону, людина може завдати  неабияку шкоду своєму здоров’ю, адже від помилок при використанні ґаджетів ніхто не застрахований. Через постійне використання смартфону можна зіштовхнутися з порушенням сну, набором зайвої ваги, погіршенням зору і не тільки. Ось лише декілька помилок, які ми всі робимо під час використання телефону.

Помилка 1: Спати з мобільним телефоном.

Смартфон – це свого роду електромагнітний передавач та приймач, який випромінює радіохвилі. Деякі дослідження доводять, що саме ці радіохвилі можуть впливати на ваш мозок, якщо телефон буде біля вас протягом декількох годин.

Рішення: тримати телефон не в спальні або взагалі вимкніть поки ви спите. Якщо це не можливо зробити, то переведіть його в режим літака.

Помилка 2: Занадто довго піддаватися впливу блакитного світла від екрана

Екранне світло пригнічує мелатонін – гормон, який регулює цикл сну, і це ще одна причина, через яку ви не повинні знаходитись біля мобільного телефону перед сном. Блакитне світло негативно впливає на очі та погіршує зір, а крім того здатне викликати головні болі і порушувати сон.

 

 Вчені з Гранадського університету в Іспанії пов’язують порушення сну через блакитне світло з екрана з ожирінням та діабетом. Річ у тому, що через порушення циклу в організмі іде збій вироблення гормонів голоду, які регулюють апетит у години неспання. Мова не йде навіть про перегляд телефону перед сном. Будь-яке повідомлення, сигнал будильника, нагадування, що випромінює світло з екрана негативно впливає на ваше здоров’я в нічний час.

Рішення: зменшити рівень освітлення або ввімкнути фільтр екрана.

Помилка 3: Використовувати телефон з низьким рівнем сигналу.

Якщо ви бачите низький рівень сигналу вашого телефона, це означає, що в даний момент він  працює як передавач і віддає більше енергії назовні. Ця енергія і веде до шкоди вашому здоров’ю. Крім того, через віддачу енергії збільшується і температура ґаджета, що також приховує небезпеку.

Рішення: доктор Девра Девіс, автор програми «Disconnect: Правда про випромінювання мобільного телефону. Що виробники роблять, аби приховати це та як захистити свою сім’ю», рекомендує використовувати стаціонарний телефон або тримати смартфон з низьким рівнем сигналу якнайдалі від вас, коли це можливо.

Помилка 4: Часто тримати телефон у руках.

Деякі дослідження наголошують, що існує зв’язок між раком шкіри та використанням мобільного телефону, передача сигналу якого становить близько 900 МГц (це і призводить до нагрівання телефону). Шкіра здатна поглинати це випромінювання щоразу, як ви берете телефон до рук. З іншого боку, немає доказів негативного впливу смартфону, коли ви тримаєте незначну відстань між вами і телефоном.

 

Рішення: використовуйте гарнітуру або гучномовець під час розмови.

Помилка 5: Користуватися телефоном в незручній позі

Розповсюдженим захворюванням серед прихильників частого користування смартфоном  є теносиновіт – запалення оболонки суглоба. Проте, це не єдина хвороба, яка очікує на тих, хто користується телефоном в незручній позі. Так звана «текстова шия» (грижа міжхребцевого диска) зустрічається у молодих людей. Вона утворюється через збільшення навантаження на шийний відділ хребта через те, що ви нахиляєте шию вперед, щоб подивитись на екран мобільного.

Рішення:  тримайте телефон на рівні очей так, щоб шия була максимально пряма.

Помилка 6: Перевіряти соціальні мережі перед сном

Крім погіршення сну, використання смартфону у ліжку призводить до тимчасової сліпоти або, так званої «мобільної сліпоти». Лежачи на одному боці і дивлячись на екран мобільного у повній темряві, можна осліпнути на деякий час.

Рішення: не беріть телефон з собою в ліжко.

 

Помилка 7: Використання смартфону кожні 5 хвилин

Часте використання мобільного телефону призводить до розвитку залежності від цього ґаджету. Ви можете відчувати тривогу, впадати в депресію, страждати від безсоння – все це прояви хворобливої залежності. Мабуть, це найгірша шкода, яку може завдати смартфон вашому здоров’ю. Крім того,  змусити себе не використовувати мобільний часто може стати ще більшим стресом, якщо це вже увійшло у звичку.

Рішення: використовуйте мобільний телефон тільки в тих випадках, коли вам потрібно подзвонити або відповісти на телефонний дзвінок; менше користуйтеся соціальними мережами у смартфоні та замініть текстове повідомлення на голосове.

Ці помилки є найбільш розповсюдженими, а отже і зашкодити своєму здоров’ю через використання мобільного телефону може кожен з нас. Спробуйте не замінювати живе спілкування з друзями та рідними та постійні телефонні смс та дзвінки.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини