Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:03:15

5 простих способів позбутися зимової депресії

15.12.2019   15:43Агенцiя

Зима – це не тільки радісний час, коли ми можемо насолоджуватися снігом, катанням на лижах та веселими святами, а й час, коли зимова депресія може непомітно підкрастися до когось із нас.

  Люди, які схильні до сезонного недомагання у цей період найбільш схильні до депресії, якої, на жаль, позбавитися не так легко. Хоча, якщо ви можете розпізнавати симптоми та знаєте способи як боротися з зимовою депересією, це не стане великою проблемою на вашому шляху. Ми у свою чергу спробуємо в цьому допомогти, адже вихід є завжди!

Як же розпізнати зимову депресію?

Той хто дійсно має це захворювання

  • не хоче нічого роботи;
  • мало цікавиться навколишнім світом;
  • увесь час хоче спати;
  • не хоче спілкуватися зі своїми рідними та знайомими;
  • схильні до переїдання на швидкого набору зайвої ваги.

Найцікавішим є те, що у цей час «хворі» починають їсти забагато солодкого та мучного (молочний шоколад, цукерки, тістечка). Це діє на органи як наркотик. Не отримавши чергової порції цукру, який знаходиться у таких продуктах, людина починає відчувати себе ще гірше. Краще вже поповнити свій стіл продуктами, що багаті на фолієву кислоту ( зелені боби, печінка, зерна пшениці).

Найчастіше симптоми зимової депресії людина може відчути у січні/лютому. До речі, жінки більш схильні до неї, ніж чоловіки.

Чому люди страждають зимовою депресією?

Скорочення світлої половини дня, менша кількість сонця та тепла, перехід на зимовий час – це лише деякі фактори, які вливають на самопочуття. Окрім цього, деякі люди можуть страждати довготривалою депресією, чиє загострення як раз припадає на зиму.

Взагалі поняття «зимова депресія» було вперше запропоноване групою науковців Національного Інституту Психічного Здоров’я у 1984 році. Вони помітили, що сезонні природні зміни можуть призвести до незначного погіршення настрою, а в деяких випадках викликати тяжкий психічний розлад.

Подолати депресію можливо!

Якщо серед ваших знайомих є товариш, який страждає таким захворюванням, то допоможіть йому вийти з цього стану. Сама по собі депресія нікуди не зникне, а може призвести ще й до більш тяжких наслідків.

Є декілька дійсно дієвих шляхів, які допоможуть у цій ситуацій.

Зверніться за допомогою до спеціаліста.

Він зможе надати кваліфіковану допомогу та порадить ліки,  які зможуть змінити самопочуття. Не займайтеся самолікуванням! Такі прояви, як порушення сну, болі в зоні серця, головний біль також можуть бути симптомами зимової депресії. Якщо ви вже приймаєте ліки, але вони не допомагають, не слід збільшувати самостійно кількість препарату. Натомість проведіть консультацію з лікарем щодо вашого стану та, можливо, інших шляхів лікування.

Спілкуйтесь більше з друзями

Приємна атмосфера спілкування в дружньому колі якнайкраще може вивести вас із поганого стану.  Проведіть цей час за межами свого будинку чи квартири. Сходіть з товаришами у кінотеатр, театр чи концерт, покатайтеся на лижах, в решті решт, знайдіть час на шопінг. Коли поряд є люди, які можут розділити з вами думку, підтримати та дати дійсно дієву пораду, ви відчуєте себе більш впевненими в тому, що ви не самотні.

Фізичні вправи – наше все!

Вже давно було доведено, що фізичні вправи сприятливо вливають на наш організм. Знайдіть в собі сили піти у спортивну залу, або почніть робити такі вправи вдома. Зверніться за підтримкою у цій справі до ваших друзів чи співмешканців, адже тренуватися разом набагато легше і цікавіше.

Такі вправи допоможуть вам не тільки покращити настрій, а й скинути зайву вагу. Додайте до цього ще й правильне харчування. Усе це разом поліпшить ваш стан.

Допомагайте іншим

Аби не зациклюватись на своїх проблемах та не створювати надуманих ситуацій, краще присвятіть свій вільний час волонтерській роботі. По-перше, це надасть вам можливості відчути себе потрібним іншим. По-друге, цей час ви проведете за межами своїх «чотирьох стін», що поліпшить ваш стан. По-третє, це можливість познайомитися з іншими небайдужими людьми, розширити своє коло спілкування та дізнатися щось нове.

Сплануйте відпочинок та почніть подорожувати.

Це ще один спосіб позбутися зимової депресії, який зробить вас щасливим (щасливою). Зміна навколишнього середовища позитивно впливає навіть на людей, які не страждають мінливістю настрою. Якщо ви хотіли побачити нову країну, провести час у горах чи відпочити на узбережжі теплого моря десь на острові, то саме середина зими стане для вас найкращими часом аби мрії перетворити у дійсність.

Якщо вже трапилось так, що ви почали відчувати ознаки зимової депресії, це означає, що потрібно хоч трішки змінити свій стиль життя. Деякі люди починають медитувати, хтось повністю змінює свій раціон харчування та активно береться за тренування. Важливо не тільки знати способи боротьби з депресією, але вміти вчасно помічати симптоми, коли вам (чи вашому другу) потрібна допомога. Не нехтуйте своїм здоров’ям!

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини