Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:13:26

7 рецептів глінтвейну для теплої зими: класичний, шоколадки та, навіть, безалкогольний

08.12.2019   16:16Агенцiя

Цей зимовий напій з’явився в Європі, а саме на відкритих ярмарках та базарах. Коли треба було довго знаходитися на холоді — люди зігрівалися простим напоєм із прянощами, який ще й допомагав не застудитися.

Зараз це один із найбільш популярних різдвяних напоїв і його все ще продають на зимових ярмарках. Проте в продажі можна зустріти більш класичні варіанти. А вдома приготувати щось більш оригінальне — за одним із 7 рецептів глінтвейну нашої добірки.

Як варити та пити глінтвейн?

Традиційний рецепт містить у собі вино, цедру, прянощі та щось солодке: мед або цукор. Часто до нього додають ще яблука, шматочки апельсину, ягоди. Усе вариться в каструлі на легкому вогні. Але його у жодному разі не можна доводити до кипіння. Вино настоюється з усіма доповненнями, стає солодким та пряним і добре зігріває. Пити глінтвейн треба одразу, як приготуєте, поки він ще гарячий. Якщо підігрівати наступного дня — смак буде суттєво відрізнятися.

З чим подають глінтвейн? Зазвичай його п’ють просто так, без закусок. Але, якщо хочеться, можна запозичити ідеї у європейських сусідів: у Німеччині напій подають із тістечками та шоколадними цукерками, а в Австрії — з яблучним пирогом. У Швеції роблять маленькі канапки з копченим сиром, а Нідерландах — пончики з цукровою пудрою. Проте, напій і так достатньо солодкий, тож найкращий із цих варіантів — закуски з твердим сиром.

Якщо хочете зробити цей алкогольний напій слабшим — додайте до нього чай або сік. Чай можна додати чорний або фруктовий, а сік виноградний чи вишневий. Якщо ж навпаки, хочете зробити напій міцнішим, можна додати коньяк, ром чи віскі.

Як варити та пити глінтвейн?

 

Рецепт № 1: Класичний глінтвейн

Для класичного рецепта нам треба: 1 л сухого червоного вина, цедра 1 апельсина чи лимона, 2–3 смужки кориці, 4–5 зірочок гвоздики, 1 яблуко та 3 ст.л меду.

Візьміть велику каструлю та вилийте в неї вино. До вина додайте цілі шматочки кориці, гвоздику та мед. Зверху натріть цедру лимона. Поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть, не доводячи до кипіння, 10–15 хв. Вино має ввібрати в себе аромат спецій, але не кипіти. Дайте охолонути 1–2 хвилини і глінтвейн можна розливати в чашки.

Рецепт № 2: На цитрусових

Такий рецепт знадобиться, якщо у вас вдома є тільки солодке вино, і йому треба додати свіжого смаку. На 1 л солодкого вина візьміть 1 лимон, 2 маленьких апельсини, 1 грейпфрут. Також, корицю і гвоздику, кардамон.

З лимона зніміть цедру та видавіть половинку соку. Апельсини наріжте тонкими смужками, а з грейпфрута просто видавіть сік. Додайте всі ці цитрусові до вина. Також, додайте прянощі та змішайте все це у великій каструлі. Варіть на легкому вогні 10–15 хвилин, не доводячи до кипіння.

Рецепт № 3: На темному пиві

Цей рецепт на пиві — щось середнє між пуншем та глінтвейном. Його можна використати, якщо ви вже варили традиційний напій і тепер хочете чогось нового. На 1 л темного пива нам треба: 1 ст.л меду, 2 палички кориці, 5 зірочок гвоздики, кардамон та мускатний горіх, дрібка ванільного цукру. Також, 1 апельсин та маленький шматочок імбиру.

 

Апельсин нарізати тонкими смушками, імбир натерти на тертці — добре перетерти їх із медом. Потім, додати всі спеції й ще раз перетерти все в каструлі. Залити половиною пива, поставити на слабкий вогонь та нагріти до появи легких бульбашок. Потім долити другу частину пива і знову нагрівати, не доводячи до кипіння. Подавати зразу, як тільки напій зварився.

Рецепт № 4: На білому вині

Ще один спосіб урізноманітнити напій — приготувати його на білому вині. На 1 л сухого білого вина візьміть: 1 лимон та 1 апельсин, 1 чарку коньяку та трохи свіжого імбиру. Також, 2 палички кориці, 1 ст.л меду і 200 г консервованих ананасів.

Імбир натріть на тертці, з лимона зніміть цедру, а апельсини наріжте тонкими смужками. Змішайте всі ці компоненти з прянощами, додайте коньяк і дайте трохи постояти, щоби вони увібрали аромати одне одного. Потім залийте вином, додайте ананаси й 100 мл їхнього соку з банки. Варіть так само, як це описано в попередніх рецептах.

Рецепт № 5: Безалкогольний глінтвейн

Хто не вживає алкоголь — теж може посмакувати пряним напоєм. У такому випадку, ми замінюємо вино на суміш фруктового чаю та соку. Заваріть міцний чорний чай із сушеними вишнями чи іншими фруктами. Знадобиться десь 300 мл. Також, візьміть 700 мл соку. Згодиться вишневий чи виноградний. Окрім того треба: 1 апельсин і 1 яблуко, 5 зірочок гвоздики, 3 палички кориці, дрібка ванільного цукру та мускатний горіх. Ще 1 ст.л меду й кардамон.

Змішайте всі спеції з медом. Додайте сік половини апельсину. Іншу половину цитрусового наріжте тонкими смужками. Те ж саме зробіть і з яблуком. Поєднайте в каструлі всі ці компоненти, сік та холодний міцний чай. Варіть 15–20 хвилин на слабкому вогні.

 

Рецепт № 6: Глінтвейн із червоним перцем

Такий рецепт сподобається любителям гострих страв і напоїв. Окрім того, його можна пити після прогулянки на холоді, аби не застудитися. На 1 л сухого червоного вина треба: 3 ст.л меду, 1 лимон, 2 палички кориці та 5 зірочок гвоздики. Також, 1/4 ч.л. червоного гострого перцю та 20–30 г свіжого імбиру.

Імбир треба натерти на тертці. З лимона зняти цедру та видавити сік. Змішати з медом імбир, цедру та перець, додати половину лимонного соку. Перетерти цю суміш із рештою спецій та залити червоним вином. Дати настоятися під кришкою 5–10 хвилин, а потім поставити на вогонь. Варити 10 хвилин, не доводячи до кипіння та пити ще гарячим.

Рецепт № 7: Шоколадний глінтвейн

Фанатам шоколадних десертів точно сподобається ця варіація глінтвейну. На 1 л вина нам треба 1 плитка молочного солодкого шоколаду (без горіхів чи інших додатків), мускатний горіх, мелена кориця, сухий імбир та дрібка ванільного цукру.

Зробіть із двох каструль різного розміру водяну баню. Покришіть у неї плитку шоколаду, додайте всі прянощі та 50 мл вина. Перемішуйте, поки шоколад не стане рідким. Потім залийте до шоколаду все вино й ретельно його перемішайте до однорідної маси. Варіть ще 10 хвилин на слабкому вогні та одразу розливайте в чашки.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини