Смачні рецепти вихідного дня: 7 гарячих супів для зими
Зима є зима, і неважливо, холодно на вулиці чи просто сиро та промозгло, а на обід хочеться з'їсти щось гаряченьке. А що з гаряченького може бути краще ніж апетитний і ароматний суп? Пропонуємо вашій увазі рецепти смачних, поживних, корисних і дуже простих у приготуванні супів.
ГРЕЦЬКИЙ СУП
 

300 г курки
300 г телятини
0,5 кг картоплі
1 морква
1 цибулина
Корінь петрушки
Маслини - 10 штук
Сіль, перець, лавровий лист
2 ст. ложки томату-пюре
1. Зварити бульйон з телятини та курки. Зварене м'ясо вийняти з бульйону, нарізати кубиками і опустити назад у бульйон.
2. Дрібно нарізати цибулю, моркву і корінь петрушки, покласти у  бульйон, варити 10 хвилин. Додати нарізану кубиками картоплю, маслини і  варити до готовності картоплі.
3. Готовий суп заправити томатним пюре.
 
КУРЯЧИЙ СУП ПО-ШВЕЙЦАРСЬКИ
 

2 курячих стегенця
1 цибулина
100 г сметани
100 г твердого сиру
2 яйця
Коріння для супу (петрушка, селера, морква)
2 ст. ложки борошна
Сіль, зелень петрушки
1. Стегенця покласти у каструлю з водою, додати сіль, кілька горошин  перцю і відварити до готовності. М'ясо вийняти, бульйон процідити.
2. У бульйон покласти подрібнену цибулю та коріння і проварити 10 хвилин.
3. З білків, тертого сиру та борошна приготувати напіврідку суміш і  повільно влити її в бульйон. Додати змішані зі сметаною жовтки і  шматочки курки.
4. Подаючи до столу, посипати суп подрібненою зеленню петрушки.
 
ХАРЧО
 

500 г яловичої або баранячої грудинки
½ склянки рису
1 цибулина
1 зубчик часнику
2 ст. ложки томатної пасти
2 ст. ложки соусу ткемалі
1 пучок кінзи або петрушки
1 маленький стручковий перець
Сіль, перець, сушена зелень
1. Грудинку нарізати невеликими шматочками і відварити до напівготовності.
2. Дрібно посікти часник і пасерувати його на сковороді з томатною пастою. Покласти у бульйон.
3. Додати дрібно нарізану цибулю, промитий рис, нарізаний кільцями  стручковий перець, соус ткемалі, сіль, перець, сушену зелень і варити до  готовності рису.
4. Подаючи до столу, посипати суп подрібненою кінзою або петрушкою.
 
СУП-ПЮРЕ З ЦВІТНОЇ КАПУСТИ

1 невелика цвітна капуста (500-600 г)
2 картоплини
1 цибулина
200 г вершків
50 г вершкового масла
1 зубчик часнику
Сіль, перець
1. Цибулю дрібно нарізати, картоплю - кубиками, цвітну капусту розібрати на суцвіття.
2. У каструлі з товстим дном розтопити масло і пасерувати на ньому  цибулю. Додати цвітну капусту, картоплю і залити окропом так, щоб вода  ледь покрила овочі. Посолити, поперчити і варити, приблизно, 20 хвилин  до готовності. Рідину злити в окрему ємність.
3. Овочі покласти у блендер, влити 1 склянку відвару, додати пропущений через прес часник і перетерти все у пюре.
4. Перекласти пюре до каструлі, влити вершки, перемішати та підігріти. Подавати з сухариками або грінками.
ШУРПА

300 г баранини
600 г картоплі
2 помідора
1 морква
1 цибулина
2 ст. ложки борошна
Сіль, перець, лавровий лист
1. Баранину відварити до м'якості, вийняти з бульйону і порізати на шматки.
2. Покласти у бульйон нарізану великими кубиками картоплю, дати  закипіти, додати розрізані на 4 частини помідори, злегка обсмажити  цибулю, моркву, борошно, сіль, перець, лавровий лист і варити до  готовності картоплі.
3. Під-час подачі покласти у кожну тарілку кілька шматочків баранини.
ГОРОХОВИЙ СУП ПО-МОНГОЛЬСЬКИ

1 склянка нуту
1 склянка томатного соку
1 ст. ложка вершкового масла
1 цибулина
1 л м'ясного бульйону
Сіль, перець
Сметана
1. Нут замочити у воді на ніч.
2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі в каструлі з товстим дном.
3. Влити бульйон, покласти замочений нут і відварити до готовності.  Вийняти горох, протерти через сито або подрібнити у пюре в блендері та  повернути у бульйон.
4. Влити томатний сік і варити на слабкому вогні 10 хвилин.
5. Під-час подачі в суп можна додати сметану.
ФІНСЬКИЙ РИБНИЙ СУП З ВЕРШКАМИ

400 г червоної риби
2 картоплини
1 цибулина
1 склянка вершків
50 г вершкового масла
Сіль, перець горошком, лавровий лист
1. Зварити з риби бульйон, додавши перець і лавровий лист.
2. Рибу вийняти, зняти шкіру, відокремити від кістки, розділити на невеликі шматочки.
3. Картоплю нарізати, покласти в бульйон, відварити до готовності (15-20 хвилин).
4. Додати подрібнену і злегка обсмажену на вершковому маслі цибулю, шматочки риби, влити вершки.
5. Довести суп до кипіння та одразу зняти з вогню.
Останні новини Чернігівщини
Відстрочка від мобілізації для чернігівців: що зміниться з 1 листопада — пояснюють юристи 14:27
З 1 листопада 2025 року в Україні починають діяти нові правила оформлення та продовження відстрочок від мобілізації. Вони запроваджуються постановою Кабміну №560 і стосуються всіх військовозобов’язаних, зокрема мешканців Чернігова та області.
В Україні запрацював Ветеран PRO — єдина цифрова платформа для ветеранів, ветеранок та їхніх родин 13:22
Уряд України на виконання доручення Президента України представив Ветеран PRO — державну цифрову платформу для ветеранів, ветеранок і їхніх родин, де зібрано всю інформацію про пільги, програми, послуги та можливості в одному місці. Проєкт реалізовано Міністерством у справах ветеранів України.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за період з 8:00 30 жовтня по 8:00 31 жовтня 2025 року 12:41
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.
Освіта та спорт: з проблематикою Чернігівщини ознайомилися представники профільних міністерств 11:48
Сьогодні Чернігівську область з робочим візитом відвідали заступники очільників двох міністерств: освіти і науки – Андрій Вітренко, молоді та спорту – Сергій Тимофєєв.

 © 2005-2025
 © 2005-2025